Mladi iz Srbije dali podršku: “Tekst rezolucije o Srebrenici se naslanja na onaj koji je usvojio naš Predstavnički dom prije 14 godina”

Regija 24. apr 202413:33 1 komentar
N1

Uoči glasanja u Generalnoj skupštini UN u Beogradu je danas održana panel rasprava o značaju predložene rezolucije o genocidu u Srebrenici, njenim ciljevima i mogućim efektima. Poručeno je kako je pravna kvalifikacija genocida u Srebrenici zatvoreno pitanje zbog svih presuda Haškog suda te da je bitno da se ova reozolucija usvoji i poštuje u svijetu, ali prije svega u regionu. Mladi koji su se obratili na panelu izrazili su žaljenje zbog ovakve reakcije vlasti Srbije optuživši ih da ne misle na buduće generacije. Također, naveli su kako se tekst ove rezolucije ne razlikuje bitno od onog koji je prije više od decenije usvojio Predstavnički dom Srbije.

“Mladi trebaju prekinuti vezu s onim što je proisteklo iz 1990-ih”

Almasa Salihović iz Memorijalni centar Srebrenica kazala je da je važno da rezolucija bude suvojina zbog budućih generacije koje bi trebalo da zauvijek prekinu vezu s onim što je proisteklo iz ratnih dešavanja 1990-ih godina.

“Najviše zbog budućih generacija važno je da ne idemo tom istom ideologijom koja je dovela do ratnih zločina i genocida u Srebrenici. Na globalnom nivou je važno da zaživi jedna ovakva rezolucija, a za mene više na ovim prostorima bivše Jugoslavije i da idemo putem gdje ćemo se jendom zauvijek moći suočiti s činjenicama. Neće to ništa promijenti u pravnom smislu, ali možda hoće kod mladih naraštaja koji bi trebalo da budu budućnost svih zemalja bivše Jugoslavije”, rekla je Salihović.

Hoće li Srbija poštivati svoju Deklaraciju?

Predsjednik stranke Pokret slobodnih građana Pavle Grbović naveo je kako je neprecizno kada neko pita da li se dogodio genocid u Srebrenici navodeći da se nije bila vremenska poplava ili poplava da se dogodila, već da je genocid izvršen,

“Takvi zločini se izvršavaju za takve zločine neko mora da odgovara, neki ljudi su odgovarali i to je utvrđeno i kao pravna i politička činjenica. Za region i svijet je vrlo važno da se nastavi s rezolucijom UN o Srebrenici, ali i da mi ovdje sa sobom trebamo utvrditi hoćemo li poštovati Deklraciju svoje Skupštine ili nećemo. Da li smo spremni ono što smo utvrdili kao jednu vrstu priznanja i kao jednu vrstu dokaza svijesti o tome šta je učinjeno i kakve posljedice to ostavlja i ono što ne smije da se ponovi, da se u skladu s tim ponašamo ili će i dalje ogroman dio političke sce da se ponaša kao da se ništa nije desilo, da nas ništa ne obavezuje i kao da nemamo nikakav dug prema prošlosti, ali ni prema budućim generacijama. To je za političku scenu Srbije jedno od važnijih pitanja, a rezolucija o kojoj se govori se naslanja na taj tekst koji je naš najviši Predstavnički dom usvojio prije 14 godina, ukoliko se ne varam”, rekao je Grbović.

“Pravna kvalifikacija genocida u Srebrenici je zatvorena”

Advokat Relja Radović naglasio je kako nije tačno da je pravna kvalifikacija otvorena već da je zatvorena jednom zauvijek jer je, kako pravnici kažu, presuđena stvar.

“Srbija koja je parnična stranka u tom postupku je vezana tom pravnom kvalifikacijom i nije tačno da od Srbije iko zahtjeva da prizna da je u Srebrenici počinjne genocid. Zaista mislim da vam ne treba neko posebno pravno znanje već samo čist i zdrav razum da razumijete da kada se nešto presudi od vas se ne traži da kažete da li vam se to sviđa ili ne. Od Srbije se ne zahtiejva da prizna genocid u Srebrenici već da ga ne poriče. Upravo taj status Međunarodnog suda prave obavezuje Srbiju da poštuje presude Međeunarodnog suda pravde i organi Srbije koji govore da u Srebrenici nije počinjen, direktno dovode Srbiju do kršenja Međunarodnog suda pravde, odnosno UN”, rekao je Radović.

Mladi iz Srbije šalju pismo podrške UN-u za rezoluciju o Srebrenici

Sofija Todorović iz Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije najavila je da će u petak ova organizacija poslati pismo UN-u “u ime mladih iz Srije koji misle drugačije kao znak podrške donošenju ovakve rezolucije”.

“Mislim da je ova rezolucija bila šansa da mi o ovoj temi razgovaramo na drugačiji način i da izaberemo da dijalog bude vođen drugačijim principima i ciljevima. Nažalost, to nije bio izbor predstavnika Srbije. Meni je zaista žao jer mislim da je u interesu Srbije da drugačije razgovaramo o ovoj temi”, poručila je Todorović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare