Musliju: „Bože pravde“ u školama na albanskom – fašizam

Regija 01. sep 202215:44 0 komentara
TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Zamjenik predsjednika opštine Bujanovac Šćiprim Musliju izjavio je da je "fašistička" obaveza intoniranja himne Srbije "Bože pravde" na početku školske godine i u školama u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku.

Musliju je naveo da su se škole u Bujanovcu, Preševu i Medveđi 1. septembra suočile s „fašističkom odlukom Ministarstva prosvjete Srbije, koja obavezuje sve učenike da na prvom času slušaju srpsku himnu“, prenosi portal Bujanovačke.

Na pitanje Bujanovačkih šta je fašističko u intoniranju državne himne u školama, Musliju nije odgovorio.

„Ova odluka predstavlja ozbiljno kršenje zvanične politike Beograda u pogledu nacionalnih manjina i nesrpskog stanovništa koje živi u administrativnim granicama Srbije. Ako se vratimo u prošlost, to je ista politika koju je Beograd vodio devedesetih, uz kontinuiran i sistematski pritisak posebno na albanski narod“, napisao je Musliju na Facebooku.

Po njegovim riječima, iz Policijske stanice su pozivani direktori škola od kojih se tražila informacija da li se na časovima albanskim učenicima intonira himna Srbije.

Musliju je naveo da etnička raznolikost mora da se poštuje u evropskom duhu, a ne u duhu dvostrukih standarda kao što je „Otvoreni Balkan“, koji se promoviše u Beogradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad