“Narkos Serbia”: Šta znamo, a šta je još misterija u drugom padu Darka Šarića

Regija 23. apr 202216:29 > 16:41 0 komentara
N1

Prošlo je devet dana od početka druge sezone "slučaja Šarić" - velikog hapšenja narko-bosa, označenog vođom organizovane kriminalne grupe, za čijim se pripadnicima i dalje traga. Šarić je među svojim saradnicima imao najmoćnije - od advokata do policajaca. Ponovno hapšenje Plevljaka je izazvalo buru reakcija u javnosti, jer je nedavno pušten u kućni pritvor, a sada mu se na teret stavlja i ubistvo. Zvanične informacije koje su priložene javnosti su prilično šture - šta do sada stvarno znamo o velikoj akciji protiv Šarića?

Sa Šarićem pali i najbliži saradnici

U burnoj prošlosti Darka Šarića javnost je imala prilike da vidi da njegove advokate ne prati sreća. U međunarodnoj akciji Europola i Eurodžasta uhapšen je Plevljak kao vođa klana, a sa njim je pao i advokat Dejan Lazarević, već treći pravni zastupnik Šarića koji je zbog svog klijenta krivično gonjen, piše Nova.rs.

Na teret mu se stavlja da je kao branilac Šarića neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom Skaj, sa Pljevljakom dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo Gorana Nikolaševića, te da je organizovao da Goran Nikolašević za ovo krivično djelo optuži Nebojšu Joksovića, a sve sa ciljem da se protiv Nebojše Joksovića pokrene krivični postupak i da se na taj način diskredituje kao svjedok saradnik u prethodnim postupcima koji se vode protiv Šarića – za šverc kokaina i pranje novca.

Takođe, kako se sumnja, Lazarević se po nalogu Šarića sastajao sa policajcem Duškom Mirkovićem, kako bi dobijao povjerljive podatke o operativnim obradama protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe i podatke o postupanju policajaca povodom krivičnih prijava podnijetih protiv Nebojše Joksovića. Ipak, hapšenje Šarićevog advokata nije bilo iznenađenje, s obzirom na to da je sam predsednik Aleksandar Vučić nedavno praktično “najavio” hapšenje Lazarevića, nazivajući ga “mafijaškim advokata” i kako samo čeka da “pređe granicu”.

Pao huligan Uroš Mišić

Uroš Mišić, koji je promenio prezime u Radovanović, postao je poznat u javnosti, kada je 2007. na utakmicu stavio zapaljenu baklju u usta žandarmu Nebojši Trajković. Iako je prvo osuđen na deset godina, on se već 2012. godine našao na slobodi.

MUP Srbije

Uhapšen i inspektor iz SBPOK

U međunarodnoj akciji nisu izuzeti ni službenici MUP, a istog dana kao i Plevljak uhapšen je Duško Mirković, policajac koji se navodno sastajao sa advokatom Lazarevićem. Jasno je da Darko Šarić, kao iskusni narko-bos, sa pozamašnim dosijeom ume da izabere saradnika, te ne iznenađuje što se među njima našao i inspektor.

Osumnjičeni Duško Mirković je radio kao kriminalistički inspektor i to baš za suzbijanje organizovanog kriminala, što čini situaciju dodatno ironičnom. On se sumnjiči da je Lazareviću davao povjerljive podatke koji se odnose na tajno praćenje i nadzor određenih osoba, ali i informacije o svjedoku saradniku u prethodnim postupcima protiv Šarića Nebojši Joksoviću – kojeg je Plevljak na više načina pokušao da diskredituje.

Pored Mirkovića, istog dana je uhapšen i Danilo Odović, označen kao obezbjeđenje Darka Šarića.

Duo koji je tukao načelnika Interpola

Danilo Stojanović i Milutin Radovanović su policijski službenici MUP koji su u žižu pažnje javnosti dospjeli nakon video snimka na kojem se vidi kako na Cvetnom trgu prebijaju načelnika Interpola.

Nova.rs

Šarićev i član valjevske grupe

Aleksandar Bošković, kum Duška Šarića i jedan od pripadnika organizovane kriminalne grupe njegovog brata Darka, sumnjiči se da je davao logističku podršku za postavljanje bombe ispod džipa Gorana Nikolaševića.  Bošković se na optuženičkoj klupi nalazi i u slučaju “valjevske grupe”, kojoj se sudi već 12 godina, a koga tužilaštvo tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih djela i iznudu. Međutim, nakon što je u odvojenom postupku oslobođen za ta djela, a Apelacioni sud ukinuo presudu, Boškoviću je gotovo dvije godine bilo teško ući u trag, budući da se rijetko pojavljivao na suđenjima, dok su sudije, iz nekog razloga, to tolerisale.

Misterija sudije

Prvobitno je u medijima osvanula vest da su među privedenim osobama iz Šarićevog klana i sudije. Prema saznanjima portala Nova.rs. troje sudija Apelacionog suda je privedeno na informativni razgovor, premda niko ovu informaciju niti demantuje niti potvrđuje. Predmet je, kažu izvori, u tom smjeru prazan.

Čuđenje i postavljanje pitanja zbog čega bi sudije bile ispitivane u vezi kriminalne grupe bi bilo opravdano da u pitanju nije slučaj u koji je umiješano više službenika MUP, kao i činjenica da je Šarić iz pritvora organizovao grupu i koristio satelitske telefone. A to zasigurno nije mogao sam, kao ni bez podrške onih koji uživaju najveće službene položaje.

Potjernica za petoricom

Lista pripadnika Šarićeve “nove kriminalne grupe” je podugačka, a čini se kao i da će se u budućnosti nadograđivati. Prvobitno je bila raspisana potjernica za šest osoba, ali se u međuvremenu policajac Stojanović predao. Na spisku onih u bjekstvu su Bojan Stanojković – kum Darka Šarića, policajac Milutin Radovanović, Nikola Spasojević poznat kao crnogosrki kriminalac od maloljetnih dana, kao i Stefan Andrejić i Marko Vukić.

Iako je praktično korak po korak bilo najavljivano Šarićevo “puštanje na slobodu”, nakon gotovo osam godina provedenih u pritvoru, čini se da je ponovni pad Šarića iznenadio i sam MUP. Šarić u kućnom pritvoru nije proveo ni punih tri mjeseca, a sada mu je ponovo određen pritvor – po ko zna koji put.

U novoj turi hapšenja Šarića na teret mu se stavljaju najteža krivična djela – poput teškog ubistva Milana Milovca zvanog Cigla, nekada najbližeg Šarićevog saradnika. Međunarodna akcija nije izuzela ni Hrvatsku, u kojoj je paralelno sa Plevljakom uhapšen i Petar Ćosić, takođe osumnjičen za ubistvo Cigle.

Ovo filmsko hapšenje je nesumnjivo podsjetilo na hapšenje klana Belivuk-Miljković, čiji je “pad” takođe bio epilog razbijanja šifrovanih poruka preko Skaja – baš kao i u drugoj sezoni slučaja Šarića. Takođe, i tada su ulogu imale strane službe, baš kao i u ovoj akciji Europola i Eurojusta, te može biti opravdano iznenađenje Šarićevog puštanja – pa neočekivanog ponovnog hapšenja, piše Nova.rs.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Da su ista imena isprepletena među najvećim kriminalnim grupama vidi se i u ovom slučaju – vođa valjevske grupe Zoran Jeličić, koji je u bekstvu, tvrdio je da mu se ubistvo smešta i da to radi upravo Nebojša Joksović – pomenuti svedok saradnik.

Ipak, ovaj duo je uspio da pobjegne uoči velikog hapšenja, što je podstreklo sumnju da postoji još “krtica” u policiji, koji su upozorili svoje kolege. Stojanović je uhapšen u Crnog Gori, kada je pokušao da pješaka pobjegne u Albaniju. Gde je njegov partner u zločinu, još uvijek se ne zna zvanično, iako postoje pojedini navodi da je Radovanović odustao od bjekstva i želi da se preda.

Prije tri dana, njih je stiglo i prebijanje u centru Beograda, te je podignuta optužnica protiv dvojice policajaca, kada su u bašti kafića nasrnuli na kolegu M.V.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!