“Niko da suzu nije pustio, ljutiće se Žarko”: Komemoracija Žarku Lauševiću

Regija 20. nov 202312:20 1 komentar
Nova.rs

Komemoracija povodom smrti glumca Žarka Lauševića (1960-2023) održava se u Jugoslovenskom dramskom pozorišu. Kolege i prijatelji Voja Brajović i IrfanMensur oprosili su se od Lauševića emotivnim rečima, Šekspirovim sonetom i stihovima Branka Miljkovića, a Mensur je okupljenima poručio: "Niko da suzu nije pustio, ljutiće se Žarko, znate kakav je".

Kakav je bio Žarko Laušević? Da bi ga opisao, Voja Brajović je ispričao priču o balerini koja je dobila aplauz i pohvale direktora moskovskog Boljšoj teatra, ali i objašnjenje da nikada neće biti primabalerina jer nema to nešto zbog čega publika ustaje sa stolica.

“Žarko Laušević je imao to ono. Ko to može da opiše rečima? Zato su ga jurili, samo da ga dodirnu i da ga vide. Zbog te antičke tragedije mi sad govorimo njima, umjesto da on već decenijama ne bude taj koji odavde isijava svoj dar”, kazao je Brajović.

On je Lauševića ispratio Šekspirovim sonetom: “Ali tvoje leto s letpotama tvojim izbljedeti neće, smrt se neće hvalisati tobom pod sjenkama svojim, u vječnost ćeš s ovim stihovima poći, oni će dok ljudski pogled i dah traju, živjeti i tebi život će da daju”.

“Njega nema, nema vašeg tate, vašeg prijatelja, našeg kolege, ali ostaje naša ljubav, naše poštovanje, vaša ljubav i naše divljenje”, poručio je Brajović.

Glumac Irfan Mensur, koji je gostujući na N1 rekao da mu je Žarko Laušević kao brat, na komemoraciji je okupljenima poručio da ne puste ni suzu, dok je njemu samom glas drhtao.

“Nemojte da je ko suzu pustio! Anita, Branka, djeco, dragi prijatelji, ljutiće se Žarko, znate kakav je”, kazao je Mensur.

Dodao je da su o Lauševiću svi već sve rekli i napisali i da njemu nije ostalo ništa – osim sjećanja.

“Šta će meni nedostajati? Nedostajaće mi naši razgovori dok je on bio u Njujorku. Nedostajaće mi tekstovi koje mi je slao još nedopisanih knjiga sa pitanjem ‚šta misliš‘. I ja sam nekad mislio. Nedostajaće mi preporuke koje knjige da pročitam i koje mi je on kupovao. Nedostajaće mi ono što sam ja njemu preporučivao i knjige koje sam mu kupovao. Nedostajaće mi jedan poklon koje sam dobio od njega, neke žute čarape. Nedostajaće mi naše šetnje. On upali kameru na telefonu pa šetamo zajedno Njujorkom. Pa onda ja sutradan, prekosutra upalim kameru pa šetam njega po Beogradu. A on kaže ‚lakše malo da uživam‘“, prisjetio se Mensur.

“Dragi moji, ode Žarko. Ja ne pristajem na to, jer nije fer”, oprostio se Mensu od kolege i prijatelja.

Pored članova porodice, komemoraciji u JDP-u prisustvovali su brojni glumci, saradnici, prijatelji, poštovaoci i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Na komemoraciji će govoriti direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović, kao i glumci Milutin Karadžić, Vida Ognjenović, Voja Brajović, Irfan Mensur, Dragan Bjelogrlić, Svetozar Cvetković, Milan Marić i Petar Božović, uz video poruku Svjetlane Bojković.

Na komemoraciji su prikazani inserti i snimci brojnih predstava, filmova i serija u kojma je ostvario svoje najupečatljivije uloge.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad