Oglasio se Boris Tadić o usvajanju Rezolucije o Srebrenici u UN: “Otvoren opasan presedan”

Regija 24. maj 202412:49 6 komentara
N1

Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije, a sada lider opozicione SDS, reagovao je na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, rekavši kako je "usvojena bez potrebnog legitimiteta."

“Rezolucija o genocidu u Srebrenici jeste usvojena, ali odnos glasova u Generalnoj skupštini UN pokazuje da usvajanje ove rezolucije nema potreban legitimitet. Oni koji slave na ovakav način usvojenu rezoluciju su ne samo zloupotrijebili i politizovali žrtve Srebrenice, nego su i otvorili opasan istorijski presedan – po prvi put u istoriji, pitanje zločina genocida uvijek može biti predmet diskusija, politizacije i oportunističkih tumačenja. Takav presedan svakako ne vodi pomirenju, već postaje mogući osnov za podgrijavanje konflikata širom svijeta do tačke ključanja. Procedura za usvajanje ove rezolucije, nažalost, nije podrazumijevala uključivanje svih potrebnih elemenata i aktera od početka u svrhu postizanja konsenzusa, već je suprotno tome doprinjela podjeli svijeta na ovoj temi”, napisao je.

Umjesto konsenzusa povodom teme sjećanja na žrtve, prema riječima Tadića, danas imamo ‘podjelu svijeta povodom teme genocida.’

Podsjetimo, u vrijeme Tadićevog mandata Skupština Srbije usvojila je Deklaraciju o Srebrenici, kojom su se osudila ubistva više od osam hiljada nevinih ljudi u i oko Srebrenice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare