Osamnaesti dan potrage: Da li je neko stajao s Matejem na platou kod Save?

Regija 17. jan 202210:42 > 12:001 komentar
Izvor: Goran Srdanov/Nova.rs; privatna arhiva

Potraga za Matejem Perišom traje već 18 dana, ali rezultata nema. Prema navodima novinara iz Hrvatske Dušana Miljuša koji prati ovaj slučaj, hrvatski policajci zajedno sa splitskim kolegama počeli su ispitivati njegove prijatelje. U pretraživanje ušća Save i Dunava uključene su i nevladine organizacije. Pitanja je mnogo, a dva su ključna - zašto je Matej otišao iz kluba te da li neko s njim stoji na platou ispred restorana Savanaova kod Save.

“Koliko imam informacije iz Beograda tamo intenzivno traje potraga, uključene su dodatne snage, nevladine organizacije koje pretražuju ušće Save u Dunav, ali rezultata još nema. Uz tu potragu traje i kriminalistička obrada, ali pitanje je zašto policija s tim informacijama ne ide van”, kaže Miljuš na početku.

“Poklapanje signala nije dokaz da je Matej ušao u Savu”

Naglasio je kako su rekonstrukcija i izjava Antonija Gerovca dale odgovore na nekoliko ključnih pitanja.

“To je ona poluinformacija i dezinformacija da Mateja Periša netko slijedi, iz te rekonstrukcije se vidi da njega nitko ne slijedi. Odgovorena su i nek pitanja oko sukoba u klubu i to je eliminirano. Međutim mi i dalje ne znamo zašto on odlazi iz kluba i nemamo kompletnu sliku jer kamere ne snimaju. Kod restorana Savanaova jedan veliki dio platoa nije pokriven kamerama. Je li se tu nešto događalo, to ni policija ne zna. Čuli smo da imaju poklapanje kretanja objekta u Savi sa signalom mobitela, no to i dalje nije jasan dokaz da je Matej ušao u Savu i sami kriminalisti kažu da bi bio neozbiljno iznositi takve tvrdnje i to doista je tako dok nema fizičkog dokaza”, objašnjava.

Kao ključnu činjenicu ističe njegov pronalazak i odgovor na pitanje što se točno dogodilo.

“Mi možemo samo nagađati, ali i policija kada istražuje mora uzeti u obzir sve pretpostvke. Ne mora biti da je bio neki sukob koji je morao biti vidljiv, je li postojao neki okidač za nestanak, to je ključno pitanje. Moglo bi se forenzičkom analizom svih mobitela koji su bili u okruženju, eventualno pokušati doći do tih osoba kako bi se razjasnilo što se događao. Nadajmo se da je Matej još uvijek negdje živ, ali i da dobijemo odgovor na pitanje što se dogodilo”, veli.

Rekao je i kako se do mobitela teško može doći:

“Vidimo da ronioci pokušavaju naći i mobitel za kojeg pretpostavljaju da je rijeci, nemaju konkretan dokaz iz onog što smo mogli čuti i vidjeti. Tražiti mobitel u Savi, koja je tamo dosta široka, je teško. Ako je mobitel ugašen, kada bismo imali neke jake magnete ili kada bismo imali neku bližu lokaciju, on ne šalje nekakvu toplinsku energiju da bi ga locirati termoskeneri. To nije ni jedini predmet na dnu Save koji bi se mogao vidjeti, je li ga nešto već poklopilo… Činjenica je da se istražitelji trude i da su veliki resursi dignuti, ali već ulazimo u 18. dan i tu nema konkretnih rezultata”.

“Stoji li na platou još netko?”

Govorio je o ključnim pitanjima na koja još nemamo odgovore:

“Je li on krenuo na susret s nekime? Vidjeli smo da njegovo kretanje ima neki svoj smisao, čak i to zaustavljanje taksija, nije to tako daleko od mjesta gdje se on razišao s prijateljima i sad kada vidite da tamo jednim normalnim skokom preskače ogradu, postavlja se pitanje zašto se spušta na plato i stoji li tamo još netko? Bilo bi logično da bi nastavio trčati prema Gotiku koji je par stotina metara dalje, zašto se spušta? To je ključno pitanje na koje kriminalisti trebaju odgovoriti u suradnji sa svima koji imaju tehničke mogućnosti.

Nije tu samo stvar njegovog mobitela nego i mobitela svih koji su bili s njim u kontaktu, ali mislim da i mobiteli koji su u toj jedinici u to vrijeme bili negdje blizu njegove lokacije, to se može. Vrlo jasno policija može isfiltrirati aparate koji su u tom trenutku bili kraj njega. Onda nekakvom metodom selekcije, pronalaskom vlasnika, ako je riječ o mobitelima koji su imali pretplatu, doći do ljudi koji su u tom trenutku bili tamo, jesu li nešto vidjeli ili čuli. Na kamerama imamo samo sliku, ne i zvuk, već smo imali jednu zabunu kod krivog sata na snimci pa je ispalo da je trčao sat vremena, negdje se skrivao. Nadam se da ćemo narednih dana doći do nekih odgovora”, objasnio je.

Ističe i kako sve što javnost zna sigurno nije sve što policija ima. Također, rekao je i da postoji nešto što se zove “tajna mjesta događaja”, koje bi trebalo biti poznato samo počiniteljima jer kada javnost vidi snimke, svatko može reći da je nešto vidi, a time se smanjuje korisnost alata poput poligrafa.

Kakve su šanse da slučaj bude razriješen?

Dodao je i kako je u kontaktu s ocem nestalog mladića, Nenadom Perišem. rekao je kako je maksimalno susretljiv prema medijima, ali da je ono što najviše očekuje, pronalazak svog sina i saznanje što je prethodilo njegovom nestanku.

“Mislim da će sigurno intenzitet potrage barem tehničkim sredstvima trajati, ali ovisit će o vremenskim uvjetima i resursima. U Srbiji ima puno nestalih i svatko kome je netko nestao očekuje maksimalni angažman policije. Naravno da smo imali slučajeva nestanaka u Hrvatskoj koji nikada nisu razriješeni. To su vrlo teški slučajevi za obitelj i za policiju”, zaključuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar