Osuđeni borac u Donbasu na barikadama na sjeveru Kosova

Nikola Jović (Facebook)

Nekoliko dana nakon što su lokalni Srbi blokirali puteve na sjeveru Kosova, barikade je posjetio i srbijanski državljanin osuđen za učešće na ratištu na ruskoj strani u Ukrajini 2015. godine.

Nikola Jović, koga je Viši sud osudio zbog učešća u ratu na Ukrajini, što je kažnjivo srbijanskim zakonom, na svom nalogu na Facebook objavio je fotografije iz naselja Veliko Rudare u opštini Zvečan na sjeveru Kosova.

U ovom mjestu lokalni Srbi kamioni danima blokiraju put, izražavajući nezadovoljstvo zbog hapšenja sunarodnika i bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića.

Pantić je uhapšen 10. decembra i kosovske vlasti ga sumnjiče da je učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije Kosova.

Na fotografijama Jovića od 13. decembra, koji je, kako je naveo, na sjever Kosova otišao kao novinar ruskog državnog medija Russia Today, se može vidjeti i vozilo KFOR-a (Misije NATO-a na Kosovu), zastava Srbije na ogradi jedne od kuća, kao i šator koji su mještani podigli u naselju Veliko Rudare.

Jović je objavio i svoju fotografiju u Sjevernoj Mitrovici na Kosovu.

“Na barikadama. Uvijek uz svoj narod”, napisao je Jović uz fotografije.

Na jednoj od Jovićevih fotografija se vidi ispisan simbol ruske vojne invazije na Ukrajinu “Z” na Kosovu.

On je na Facebooku objavio i video kako, kao dopisnik ruskog državnog kanala Russia Today, izvještava sa Kosova.

RT je počeo sa emitovanjem online, odnosno web sadržaja svog programa na srpskom jeziku 15. novembra uz poruku “Kosovo je Srbija”.

RT, kao medij pod kontrolom Kremlja koji se finansira iz državnog budžeta, ima zabranu emitovanja u Evropskoj uniji od marta 2022. godine.

Označen je kao ključan za širenje ruske propagande i na meti je širokog paketa sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Jović je u oktobru na Facebooku objavio da mu je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Iz Policije Kosova RSE nije dobio odgovor da li je Joviću dozvoljen ulaz na Kosovo.

Radio Slobodna Evropa je pokušao da od Jovića dobije informacije o njegovom boravku na Kosovu, ali je on je odbio da odgovori na pitanja.

U pisanom odgovoru na Facebooku kao razlog je naveo nezadovoljstvo ranijim pisanjem RSE-a o njemu.

Opširnije na portalu Radio Slobodna Evropa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar