Ove dvije riječi su otključavale telefon Darka Šarića u pritvoru

Regija 02. feb 202321:16 1 komentar
N1

Optužnicom protiv organizovane kriminalne grupe Darka Šarića i još 14 osoba, kojom se terete da su planirali ubistvo i diskreditaciju svjedoka saradnika Nebojše Joksovića, ali i postavili eksploziv ispod automobila Gorana Nikolašića, također svjedoka u postupku protiv Šarića, nedvosmisleno je utvrđeno da je Šarić aktivno rukovodio grupom iz pritvora, sa jednog od svojih "Skaj" telefona. U optužnici u koju je Nova.rs imala uvid, navode se i detalji tih akcija, njihove prepiske, ali i Šarićeve specijalne želje oko "Skaja".

Ubistvo i diskreditacija svjedoka saradnika Nebojše Joksovića bio je glavni cilj kriminalne grupe pod vodstvom Darka Šarića, kojoj je pripadalo još 14 osoba uključujući Darkovog brata Duška Šarića i advokata Dejana Lazarevića. Ukoliko plan lišavanja života ne bi uspio, naredni cilj bio je da se on u potpunosti diskredituje i eventualno izgubio status svjedoka saradnika u postupku koji se vodi protiv Šarića. Osnovni način komunikacije među pripadnicima kriminalne grupe bila je kriptovana „Skaj“ komunikacija.

Samim tim i optužnica protiv organizovane kriminalne grupe u većoj mjeri se svodi na dokaze prikupljene dešiforovanjem „Skaja“.

Upravo u porukama koje su pripadnici grupe razmijenjivali, može se vidjeti kako pripremaju ubistvo, kupuju snajper, odlučuju ko će ubistvo izvršiti, dogovaraju podjelu novca osobama koje čine usluge za klan kao što su policajci i slično. Pored ostalog, Darko Šarić u jednoj od poruka navodi i da je Joksovićevo ubistvo spreman da izdvoji čak milion eura, zbog čega traži najbolje oružje i najboljeg pucača.

Kako se može vidjeti iz prepiski, ali i analize koja se obrazlaže detaljno u optužnici, Darko Šarić je koristio nekoliko nadimaka na „Skaju“ – Serz, Liam, Gati, Jenny, Newnewnew, Roberto. Iz prepiski se može vidjeti i da ova organizovana kriminalna grupa ima i čovjeka koji je zadužen da Šariću unosi telefone u pritvor. Pored ostalog, interesantno je da Šarić sam naručuje koje reči će mu biti šifre, što se vidi u porukama koje je razmijenjivao sa osobom čiji identitet nije naveden u optužnici.

NN: Hoćemo li u nedjelju da mijenjamo tel?

NN: Ok za tel, ja ću brzo ga pripremim ako odlučiš da mijenjaš

Šarić: Treba ga odmah dati Putinu, a nije nam žurba, vidjećemo

Šarić: Javi ti Putinu da ćemo odložiti za telefon, pa ćemo to lagano da ne radimo sad navrat-nanos. Dok naručiš dok ga vidiš trka je to sad.

NN: Dobro javiću mu pa ćemo lagano, kad ti budeš rekao. Da sve pripremim, tj. da ga ovaj napravi i da mu stavimo šifre i sve što treba, treba mi dva sata.

Šarić: Ime stavi Serz ili Liam; šifra oktorisati

Šarić: Prepiši

NN: Prepisao

Šarić: A drugu apokrifan

Podsjećanja radi, Šarić je grupu oformio početkom 2020. godine, a pored njega, brata Duška i advokata Dejana Lazarevića optuženi su Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović (Mišić), Milan Vučinić, Arso Šarić. Kako je navedeno, kriminalna grupa je namjeravala i planirala ubistvo Nebojše Joksovića, želeći tako da ga ukloni iz postupka koji se vodi protiv Šarića, a u kom ima status svjedoka saradnika. Plan kriminalne grupe bio je, ukoliko se Joksović ne liši života, da se diskredituje kao svjedok saradnik i izgubi taj status.

U te svrhe, pokušali su da predstave da je upravo Joksović pripremao ubistvo Gorana Nikolaševića, svjedoka u postupku protiv Šarića, te su zbog toga postavili eksploziv pod Nikolaševićev automobil.

Ko je nabavljao „Skaj“ telefone za Šarićevu grupu, na koji način je Šarić te telefone dobijao u najstrože čuvanoj pritvorskoj jedinici u Srbiji i kako je moguće da ih je mjesecima neprimjetno koristio, pitanje je kojim bi trebalo da se pozabave nadležni organi, budući da tih odgovora u optužnici nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare