Pala Vlada Crne Gore

Regija 04. feb 202220:58 > 21:40 0 komentara
Screenshot

Poslanici Skupštine Crne Gore su sa 43 glasova "za" izglasali nepovjerenje Vladi Crne Gore na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Pored 43 “za”, “protiv” je glasalo 11 , od prisutnih 54 poslanika. Suzdržanih nije bilo.

Prijedlog Odluke o skraćenju mandata Skupštine Crne Gore nije razmatran jer nije imao potrebnu većinu.

Skupština Crne Gore odlučuje o smjeni Vlade: “Vrijeme je da se podvuče crta”

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić pozvao je juče građane da danas, kao i tokom odlučivanja o njegovom razrješenju u ponedjeljak, ostanu kod kuće.

Apel da se ne izlazi na ulice prethodno je uputio i premijer Zdravko Krivokapić u obraćanju javnosti.

Poslanik Skupštine: Crna Goro, kukava ti majka, slaviš zločince kao heroje

Prijedlog da se glasa o nepovjerenju Vladi potpisao je 31 poslanik opozicije i koalicije Crno na bijelo.

Podsjećamo da su na sjednici Skupštine, 29. decembra, izglasane interpelacije ministrima vanjskih poslova, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i prosvjete, nauke, kulture i sporta, čime je postalo jasno da nemaju podršku parlamentarne većine.

Potpisnici prijedloga za izglasavanje nepovjerenja Vladi naveli su da je premijer Zdravko Krivokapić najavio da će odbiti da postupi po interpelacijama za smjenu tri ministra.

“Time je pokazao da ne poštuje Ustav i zakone, ali ni osnovne demokratske principe poštovanja parlamenta kao najvećeg zakonodavnog doma koji je birao sastav Vlade”, kaže se u obrazloženju, prenosi RTCG.

Navodi se da je 17. juna smijenjen ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, a da Krivokapić nije predložio parlamentu novog ministra.

Poslanici, koji su potpisali prijedlog, smatraju da je Krivokapić time direktno ugrozio reforme u ključnim poglavljima 23 i 24, koja su najvažnija za napredak na putu ka članstvu u EU u oblasti vladavine prava.

Moglo bi se reći da su previranja i neslaganja oko vlade Zdravka Krivokapića nastala onog trenutka kada je on smijenio ministra pravde Vladimira Leposavića koji je rekao da će “priznati da se desio genocid u Srebrenici tek kada se to nedvosmisleno utvrdi”.

POVEZANE VIJESTI

Tada su crnogorski mediji pisali da je Leposavić smijenjen zbog relativizacije genocida u Srebrenici, a za njegovu smjenu su tada glasala 43 poslanika, protiv ih je bilo 27, a suzdržanih 10.

Na toj istoj sjednici u Crnoj Gori u junu prošle godine, usvojena je i Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!