Petković: Kurti protupravnim akcijama želi okupirati sjever Kosova

Regija 08. dec 202223:223 komentara
Petar Petković
Izvor: Petar Petković (TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Republike Srbije, održao je vanrednu konferenciju za novinare nakon što je kosovska policija, u pratnji oklopnih vozila ušla na sjever. Prema pisanju kosovskih medija, u okolinu Sjeverne Mitrovice ušlo je više od 200 kosovksih policajaca. Prema njihovim riječima, ali i Vlade Kosova, tu su da bi osigurali bezbjednost.

Petković je izjavio je Aljbin Kurti nastavio s “protupravnim akcijama s ciljem okupacije sjevera Kosova”.

Naveo je kako je Kurti hapiso “vino i sir”, maltretirao djecu u vrtiću u Leposaviću gdje je, kako je rekao bio Kfor, a danas su “zalutale specijalne jeidnce ROSU u trenutku dok su bebe i djeca spavala u vrtiću”.

“Prema našim saznanjima, do 350 policajaca, što patrolnih sa pancirima što pripadnika ROSU sa dugim cijevima pod punom ratnom opremom, s oklopnim vozilima su oko 20:30 sati upali na sjever Kosova iz pravca Južne Mitrovice na Bošnjačkoj Mahali, pa se rasporedili i okupirali cijeli grad Kosovsku Mitrovicu, da bi se konačno stacionirali u mješovitim naseljima. Kao povod za upad policije je to što su Albanci koji žive u mješovitim sredinama uplašeni”, rekao je Petković.

Dodao je  kako je prije dva dana Kurti “imao svoj obračuna sa Srbima na Kosovu” s ciljem da se s “dugim cijevima nametne provođenje izbora u četiri opštine Kosova”.

Uputio je poruku Zapadu: “Albanska policija s juga, a došli su iz pet regiona, upala je na sjever Kosova iako po Briselskom sporazumu po tački 9. oni nemaju pravo da budu prisutni tu. Tamo može biti prisutna samo policija Direktorata Sjever. Svi to dobro znaju i svi se prave ludi”.

Istakao je kako su ovo “vrlo opasne akcije koje imaju za cilj da sahrane Briselski sporazum”. Naveo je kako će Vučić sutra imati važne sastanke nakon čega će obavijestiti javnost.

Optužio je Kurtija da želi “protjerati srpski narod sa Kosova”.

“Predsjednik Vučić je mnogo puta ponovio da se nikada neće ponoviti ni Pogrom ni Oluja i čini se da nisu shvatili oni na Zapadu koji trebaju da urazume Prištinu, šta znači ovo što je on rekao. Nećemo dozvoliti protjerivanje i stradanje našeg naroda koji živi na prostoru Kosova. Nadam se da nakon ovog večeras, oni koji trebaju da urazume Kurtija shvataju šta znači ta poruka. Mi želimo sačuvati naš narod. Neka dobro vode računa oni na Zapadu da poslije ne budu iznenađeni odlukama Beograda. Jer nismo mi ti koji smo ušli u bilo kakve provokacije, nismo prekršili Briselski sporazum, nismo mi ti koji ne želimo normalizaciju odnosa. To sve radi Aljbin Kurti kojeg očigledno neko pušta”, poručio je Petković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar