“Plakala je cijela sudnica”: Hrvati oslobođeni u Zambiji, vraćaju se s djecom!

Regija 01. jun 202312:38 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Sutkinja u Zambiji donijela je odluku da tužiteljstvo nije uspjelo postaviti slučaj protiv osmero Hrvata za pokušaj trgovine djecom, nakon što su ispitani svi svjedoci optužbe. Obrana se neće iznositi, a suđenje je prekinuto.

Sutkinja Visokog suda u Ndoli Mary Mulanda ustvrdila je da država nije uspjela dokazati slučaj protiv Hrvata te je odmah izdan nalog za njihovo puštanje na slobodu, javlja 24 sata.

Ustanovila je da su svi dokumenti ispravni te da su djeca posvojena prema svim pravilima.

“Svi su plakali, čak i maršali od sutkinje. Odvjetnici su išli po djecu, čeka se papirologija. Čekamo da stignu kod nas. Idu s nama u Hrvatsku”, rekla je Aleksandra Peršić za 24sata.

Četiri hrvatska para uhićena su u Zambiji 7. prosinca 2022. godine nakon što su posvojili djecu iz sirotišta u DR Kongu. Imigracijske službe i policija sumnjali su da je dokumentacija o posvajanju krivotvorena te da je riječ o pokušaju trgovine djecom.

Tada je počela agonija koja je za uhićene Hrvate trajala gotovo šest mjeseci, a djeca su im oduzeta i smještena pod skrb zambijskih socijalnih službi.

Hrvati su tijekom suđenja imali pomoć konzulata i našeg Ministarstva vanjskih poslova te se čitavo vrijeme vodila i borba za djecu, koja su službeno hrvatski državljani.

U ponedjeljak je na sudu završeno ispitivanje svih svjedoka optužbe. Zambijski zakon dopušta da sudac odbaci optužnicu ako smatra da kazneno djelo nije dokazano, čak i prije saslušanja obrane.

Optuženi hrvatski parovi prošli su tjedan prvi put nakon šest mjeseci vidjeli svoju posvojenu djecu kada su dovedena na sud kako bi ih Kombe Sakeni identificirao. Taj je trenutak bio vrlo emotivan za sve u sudnici, a Hrvati su je napustili u suzama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad