Plenković o obuci Ukrajinaca: To je jedino ispravno, sve drugo bi bilo nemoralno

Regija 28. nov 202218:53
Izvor: N1

U središnjici HDZ-a održana je sjednica šireg Predsjedništva stranke. U izjavi za medije premijer Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na teme o kojima su razgovarali na sjednici. 

Premijer Hrvatske dotaknuo se i rasprave o prijedlogu sudjelovanja Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika koja se očekuje u srijedu.

“Podsjećam da ovo nije nikakva vježba koja će trajati dva tjedna, nego misija koja će trajati najmanje dvije godine te u kojoj će sudjelovati mnoge zemlje. Imat ćemo vrlo zanimljivu raspravu i glasanje na tu temu”, rekao je.

Izrazio je i zadovoljstvo trenutnim rejtingom stranke koji ocjenjuje kao ohrabrenje i poticaj da nastave dalje sa svojim aktivnostima.

Odgovarajući na pitanja na čije glasove računaju oko prijedloga za sudjelovanjem Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika, Plenković je kazao:

“Smatramo normalnim i prirodnim ako je nekom okupiran teritorij, stradalo je puno ljudi, organizirani su lažni referendumi, ako se nekom uništava energetska infrastruktura, ako se zbog toga svi mi suočavamo s krizama, sve su to stvari koje utječu na naš život. Postoji i naše iskustvo kada smo bili žrtva velikosrpske agresije. Smatram da je naša odluka ispravna, moralna, sukladna međunarodnom pravu i zastupa hrvatske interese. Sve što ovdje radimo je jedino ispravno i jedino moguće. Sve drugo što bi činili bi bilo nemoralno i krivo. Svi će članovi vladajuće većine biti za, a kako će oporbeni zastupnici glasati, nije naš problem. To je njihov problem, njihova tema i odgovornost. Njih morate pitati.”

“Imate pojedine oporbene stranke koje na nizu drugih pitanja vape za odlučivanjem umjesto Vlade. Ovdje se najradije ne bi miješali. To su ovi isti koji su prije mjesec dana radili selfije s Ruslanom Stefančukom, predsjednikom Vrhovne rade Ukrajine. Sada je prilika da se taj selfi i aplauz pretoči u dio preuzimanja političke odgovornosti”, rekao je pa dodao da su tvrdnje da time dovlačimo rat u Hrvatsku smiješne i jadne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar