Policija u Luksemburgu pretresa kuću radikala Jasmina Mulahusića

Regija 08. dec 202110:11 > 10:12
Raport

Policijske agencije u Luksemburugu od jutros vrše pretrese objekata koje koristi Jasmin Mulahusić, koji je široj javnosti poznat po organiziranim internet hajkama na političare i novinare, a na meti ataka bili su i novinari redakcije N1.

“Postupajući po zahtjevu za međunarodnu pravnu pomoć, tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, partnerske institucije Velikog vojvodstva Luksemburg, vrše pretrese objekata koji koristi osoba koja je pod istragom Tužilaštva BiH.
Osumnjičena osoba pod istragom je Tužilaštva BiH, zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Isitču da je protiv navedenog osumnjičenog, u proteklom periodu zaprimljene su i prijave određenih novinarskih udruženja u BiH.

Udruženje BH novinari jučer su se oglasili i najoštrije osudili huškačku retoriku koju prema brojnim bh. novinarima i medijima u svojim Facebook postovima koristi Jasmin Mulahusić.

Fotografisanje s političkim zvaničnicima

Otkako je početkom septembra ove godine, suprotno prijedlogu Tužilaštva BiH, Sud Bosne i Hercegovine pustio na slobodu Mulahusića ne odredivši mu ni mjere zabrane, Mulahusić je bez obzira na istragu koja se vodi protiv njega na svojim Facebook profilima nastavio svakodnevno objavljivati postove usmjerene protiv brojnih novinara, urednika i medijskih kuća, targetirajući ih kao „radikale“, negatore genocida, zastupnike „velikosrpskog projekta“, itd. Svaka od tih objava ima na desetine komentara Mulahusićevih pratilaca u kojima se dodatno širi govor mržnje protiv novinara, uz najprizemnije uvrede na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, prijetnje i pozive na linč „izdajničkih“ predstavnika medija.

“S obzirom na činjenicu da je Sud BiH odbio zabraniti Mulahusiću da koristi svoje Facebook profile dok traje istraga protiv njega, pravdajući takvu odluku „slobodom govora“, Upravni odbor Udruženja BH novinari podsjeća nadležne institucije da sloboda govora nije i ne može biti apsolutno pravo onda kada se zloupotrebljava na štetu drugih osoba i dovodi u pitanje njihovu ličnu sigurnost! Podsjećamo da prema članu 10, stav 2, Evropske konvencije o ljudskim pravima, sloboda govora podliježe legitimnim ograničenjima kako bi se u konkretnim slučajevima spriječilo kršenje temeljnih ljudskih prava, dostojanstva, sigurnosti određenih društvenih grupa i omogućila njihova zaštita radi njihovih pojednačnih karakteristika ili zajedničkog/grupnog identiteta”, naveli su.

Dodaju da, “činjenica da se Mulahusić nedavno fotografisao sa nekima od najviših političkih zvaničnika u BiH, predstavlja skandalozan čin političke neodgovornosti i posrednog davanja legitimiteta i podrške njegovim huškačkim stavovima i širenju govora mržnje protiv novinara i medija”.

Javnosti je Jasmin Mulahusić poznat po aktivnom kreiranju fotomontaža i videa u kojima diskreditira novinare, ali i političari koji nisu naklonjeni Stranci demokratske akcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad