Poruka komandant KFOR-a Srbima: Nećemo dozvoliti barikade na putevima

Regija 23. aug 202219:00 0 komentara
N1

Komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, izjavio je da se situacija na sjeveru Kosova smirila i upozorio da međunarodne snage više neće dozvoliti postavljanje barikada na putevima.

Kajari je u intevrjuu za RTK, koji će biti emitovan večeras, podsjetio da je u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 KFOR obavezan da očuva životnu sredinu i red na Kosovu i da obezbjedi slobodu kretanja za sve građane.

„Ako se naprave barikade, to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor, onda ćemo doći do trenutka kada će KFOR morati da djeluje kako bi omogućio slobodu kretanja“, rekao je Kajari, prenosi Kossev.

On je potvrdio da je KFOR povećao prusustvo na sjeveru, gdje je uspostavio osmatračnice i tehničke kontrolne, a pojačao je i patrolnu aktivnost u cijelom regionu.

„Te mjere se preduzimaju kako bismo bili spremni za svaki incident i radi veće bezbjednosti. Ako bude tenzija, postupit ćemo u skladu sa svojim mandatom“, kazao je Kajari.

Kako prenosi RTK, Kajari je u intervjuu istakao da vjeruje da će pregovori koji su u toku rezultirati dogovorom, a govorio je i o srpskim kriminalnim grupama na sjeveru, o djelovanju Milana Radoičića, o prijetećim grafitima Srba, kao i o zahtjevu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se KFOR rasporedi na mostu preko Ibra i o eventualnom riziku od rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!