Potvrđena presuda protiv oca Mate Rimca, nagađa se da je već u BiH: ‘Prenijet ću mu poruku…’

Regija 25. jun 202411:58 1 komentar
Jutarnji

Iscrpne žalbe brodskog tužilaštva koje smatra da je kazna od tri godine zatvora preblaga te odbrane Ivana Rimca (62), oca vlasnika poznate automobilske kompanije Mate Rimca, da kaznenog djela nema, da Rimac sebi lično nije pribavio sebi nikakvu imovinsku korist te da je slučaj otišao u zastaru, nisu se dojmile sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu.

Naime, splitski sud je kao sud drugog stepena potvrdio prvostepensku presudu Općinskog suda u Požegi prema kojoj je Rimac zbog dvije zloupotrebe povjerenja u ekonomskom poslovanju, osuđen na tri godine bezuvjetnog zatvora i obvezatno plaćanje 663,61 euro paušalnog troška. Na požeškom sudu je postupak protiv Rimca, po optužnici dignutoj 2013., trajao nepuna dva mjeseca od 20. avgusta do 24. oktobra prošle godine i to nakon što je na taj sud spis delegiran iz Slavonskog Broda.

A s obzirom na odluku višeg suda, Rimčeva odbrana i dalje ne posustaje te su podnijeli, kako je za Jutarnji list potvrđeno na požeškom sudu, zahtjev za izvanrednim preispitivanjem pravomoćne presude.

“Prvostepenska presuda ovog suda postala je pravomoćna 19. marta i izvršna 24. aprila 2024. I tačno je da je podnesen zahtjev za izvanrednim preispitivanjem pravomoćne presude te je u toku postupak odnosno predmet je dostavljen 27. maja Državnom odvjetništvu RH na odgovor”, odgovorili su s Općinskog suda u Požegi.

A s obzirom na to da su se prije i nakon nepravomoćne presude u slučaju Rimac zaredale sudske odluke prema kojima ne smije napustiti mjesto prebivališta niti teritorij Republike Hrvatske te su mu, odlukom suda, bile oduzete obje putovnice (i hrvatska i ona izdana u BiH), upitali smo požeški sud što je s navedenim mjerama opreza. Pojasnili su nam da navedene mjere “mogu trajati najdulje do izvršnosti presude” dakle dokumenti su mu trebali biti vraćeni.

Izreka prvostepene presude objavljena je lani, 24. oktobra, odmah nakon održanih završnih govora i njoj je Rimac, koji je odlukama Vrhovnog suda već bio pravomoćno oslobođen u druga dva postupka, osobno prisustvovao te je ostao zatečen. Općinskom sudu u Požegi su potom trebala dva mjeseca da presudu na 78 stranica napiše. Prema toj presudi Rimac mora na tri godine u zatvor zbog izvlačenja novca iz brodske kompanije Slavonije DI koja se bavila preradom drva. Prema presudi, on je kao zamjenik predsjednika NO-a Slavonije Di dogovorio 2002. više poslova kojima je kompanija izgubila novac, a koji je potom prebačen u tvrtku Rim i Zov koju je osnovao s J. Zovkom.

Rimac je, tvrdi sud, 14. oktobra 2002. prodao 15.208 kvadrata zemljišta Slavonije DI svojoj tvrtki za 529.842 eura, da bi samo dva dana poslije njegov partner u kompaniji Rim i Zov to zemljište preprodao Alastoru za 948.670 eura. Sud smatra da je Rimac ciljano prodao zemljište ispod cijene, znajući da je njegov partner već bio dogovorio prodaju. Na isti je način uslijedila još jedna, izdašnija trgovina zemljištem. U obje trgovine Slavonija DI je izgubila, a tvrtka Rim i Zov dobila više od 1,5 miliona eura.

Sud se u presudi bavio i poslom rušenja stare tvornice Slavonija DI. Rimac je krajem 2003., s ciljem da novac iz nje prebaci na svoju tvrtku, dogovorio da će Rim i Zov srušiti staru tvornicu za 939.146 eura. No, prije sklapanja tog ugovora, Rimčev partner je s direktorom tvrtke Amantes dogovorio rušenje tvornice za 15 eura po četvornom metru, tako da je rušenje tvornice Rim i Zov platila 410.599 eura. Prema izračunu suda, zbog te je Rimčeve odluke Slavonija DI platila rušenje tvornice 433.235 eura više nego što je taj posao vrijedio.

A nakon što se “ispucaju” svi pravni lijekovi i ako DORH odbaci posljednji zahtjev obrane te opstane trogodišnja zatvorska kazna, prvi idući korak će napraviti nadležni sudac izvršenja zatvorske kazne koji će pozvati Rimca određenog datuma da se javi na Odjel dijagnostike u Zatvor Zagreb. Međutim, kako navodi Jutarnji poznavajući Rimčeve (ne)prilike s obzirom na to da je neko vrijeme pravosuđu dostavljao opsežnu medicinsku dokumentaciju prema kojoj je teško bolestan pa je predlagao ukidanje mjera opreza i odobrenje za odlazak u BiH na zakazane specijalističke preglede, za pretpostaviti je da će Rimac, kao i mnogi osuđenici u takvim slučajevima, odgađati godinama odlazak iza rešetaka jer zdravlje dolazi ispred svega. A je li već u Bosni i Hercegovini nisu uspjeli saznati. Na njegov mobitel, naime, javila se druga osoba koja se u slučaj ne želi miješati te je obećala prenijeti mu poruku ako je voljan dati izjavu…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare