Prekinuta potraga za nestalim kajakašima kod Dubrovnika: “Za pretpostaviti je da taj kajak uopće nije bio u moru”

Regija 26. sep 202311:50 0 komentara
N1/Ilustracija

Nesreća u kojoj je nestalo više osoba, neslužbeno 11, koje su bili na kajacima, dogodila se jučer popodne uslijed nepovoljnih vremenskih prilika. Spašeno je devet osoba. Zbog noći potraga je privremeno obustavljena te nastavljena u ponedjeljak ujutro, a potom i prekinuta.

“Kajak je pronađen na kopnu. Budući da je kajak uredno nađen na kopnu, za pretpostaviti je da taj kajak uopće nije bio u moru, pa tako ni te osobe”, kazao je novinarima lučki kapetan Mato Kekez i dodao kako se ne zna tko su te osobe jer iznajmljivači kajaka nisu dužni voditi evidenciju putnika.

Kekez je kazao kako se ukupno tragalo za 19 kajaka, od kojih su neki bili dvosjedi, ali još nema informaciju koliko je točno ljudi bilo na njima. Također je dodao kako nema propisa ni razloga po kojima bi se sankcionirali iznajmljivači jer su oni koji su iznajmli kajake preuzeli rizik.

Tri osobe za kojima se tragalo iznajmile su kajake izvan grupe pa nisu trebale biti upisane u evidenciju, a njihov identitet nije poznat.

Policiji je dojavu o prevrnuću više kajaka zaprimila oko 15:20 u ponedjeljak od očevidaca.

Kod Dubrovnika se prevrnulo više kajaka: Spašeno devet osoba, traga se za još dvije

Prema neslužbenim informacijama, nestale osobe nisu bile u skupini s vodičem, nego su kajak unajmile samostalno.

Prema informacijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, potraga obuhvaća područje kod otoka Lokruma, akvatorij ispred stare gradske luke i Pila na području Dubrovnika, a proširena je i kroz dio Koločepskog kanala prema otoku Koločepu, Orašcu i Zatonu.

Akciju traganja i spašavanja vodila je Lučka kapetanija dok je policija sa svojim plovilom u ponedjeljak bila fokusirana na mjesto gdje su kajaci zadnji put uočeni i na širi morski pojas oko toga područja.

Uz brod brod Lučke kapetanije i policije, u potrazi su sudjelovali i vatrogasci te izletnički lokalni brodovi i brodice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad