Premijer Slovenije će na samitu EU predložiti davanje statusa kandidata BiH

Regija 17. jun 202215:021 komentar
Jure Makovec / AFP (Robert Golob)

Premijer Slovenije Robert Golob najavio je da će na samitu Evropske unije predložiti davanje statusa kandidata BiH. On je također pozdravio pozitivno mišljenje Evropske komisije o statusu kandidata za Ukrajinu.

Premijer Robert Golob iznijet će sljedeće sedmice na samitu Evropske unije (EU) prijedlog da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

“Mi želimo i dat ćemo takav prijedlog”, rekao je Golob na pitanje da li smatra da bi prijedlog da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u EU mogao dobiti dovoljnu podršku među državama članicama.

“Međutim, evropska realnost je da je jedan član dovoljan da se to spriječi. Nadam se da će zdrav razum prevladati iduće sedmice, ali nažalost prošlost je često pokazala da se ovaj instrument može zloupotrijebiti i da pojedini članovi onda zloupotrebljavaju instrument veta za svoje interese, koji nemaju nikakve veze s evropskim vrijednostima”, rekao je nakon Današnji sastanak Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michell.

I predsjednik Republike Borut Pahor poslao je u četvrtak pismo Michellu u kojem poziva na dodjelu bezuvjetnog statusa kandidata. Predsjednik smatra da bi se time ojačale proevropske snage i dinamika prilagođavanja evropskim normama u BiH.

U razgovoru sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, sa kojom se sastao u četvrtak, i Michellom, izrazio je uvjerenje da će „proces koji se odnosi na Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju na neki način ubrzati procese i za zapadni Balkan” .

“Smatramo da Zapadni Balkan zaslužuje sličan tretman, posebno one zemlje koje su bile u ratu i nisu odgovorne za neispunjavanje tehničkih uslova”, rekao je Golob, koji će istaći i na svom prvom evropskom zasjedanju. svet sljedećeg četvrtka i petak.

Podsjetimo, Evropska komisija danas je dala preporuku da se Ukrajini, Moldaviji i Gruziji da status kandidataOliver Vrhelyi je kazao kako BiH mora ispuniti 14 prioriteta da bi taj status dobila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar