Toma Zdravković prije 32 godine pjevao za Ljiljanu u Skadarliji, od danas ponovo “živi” na tom mjestu

Regija 02. okt 202319:56 0 komentara

Prije 32 godine pjevao je za Ljiljanu u Skadarliji, na jednom od svojih posljednjih nastupa. Toma od danas, s mikrofonom u ruci, nastavlja da živi na tom mjestu.

U boemskom dijelu Beograda, Skadarliji, otkriven je spomenik kantautoru, umjetniku i pjevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću. Spomenik su otkrili njegova supruga Gordana, kćerka Žaklina zajedno sa nekadašnjim ministrom u Srbiji Rasimom Ljajićem koji je i inicirao postavljanje spomenika. Tu je bio i gradonačelnik glavnog grada Srbije.

Zašto ne reći da je ovo spomenik jednom čovjeku koji nije živio po pravilima, uopbičajenim pravilima, čovjeku koji je govorio da je život bogatstvo i da ga treba trošiti, a ne štedjeti. Ali je zato bio svjestan svojih mana i poroka, pa je u svim intervjuima koje je davao rekao da kada bi sve ponovo počeo ispočetka, sve bi radio drugačije. To je bio Toma Zdravković.

Toma Zdravković je rođen prije rata u Aleksincu, počeo je da pjeva u Leskovcu, 1979. izdao je prvi od svojih sedam albuma, a umorio se od života 91. u Beogradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad