Prvi vojnik Srbije o optužbama da se “spremala aneksija sjevera Kosova”

Regija 02. okt 202318:01 1 komentar
Milan Mojsilović (Milos Miskov / AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)

Načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije general Milan Mojsilović odbacio je u ponedjeljak tvrdnje vlasti Kosova da je Srbija akcijom paravojne skupine na sjeveru, kod sela Banjska, pripremala pripajanje sjevera Kosova Srbiji.

Dan ranije ministar policije Kosova Xelal Svecla izjavio je da je Srbija planirala aneksiju sjevera Kosova.

“Vojska Srbije je ozbiljna, snažna organizacija, koja ne trpi laži. Vrijeđa intelekt (tvrdnja) da je Vojska Srbije planirala upad na Kosovo”, izjavio je danas novinarima Mojsilović.

Ako Vojska Srbije dobije zapovijed predsjednika Aleksandra Vučića da njezine postrojbe uđu na Kosovo kao dio Srbije, taj zadatak obavit će efikasno, profesionalno i uspješno, a ako se to i dogodi neće biti iza leđa Kfora i slijedit će norme ratnog prava, izjavio je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Mojsilovićem srbijanski ministar obrane Miloš Vučević.

Vučevićeva izjava dolazi u jeku napetosti na sjeveru Kosova poslije oružanih incidenata u kojima je, u sukobu paravojne skupine naoružanih Srba i kosovske policije ubijen jedan kosovski policajac i trojica Srba, što su zapad i EU ocijenili kao teroristički akt.

Srbijanski predsjednik izjavio je ranije kako nema “namjeru zapovjediti vojsci da pređe administrativne prijelaze s Kosovom i Metohijom”, te da će povući srbijanske snage iz tog područja jer bi, kako je ocijenio, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna želji Srbije da postane članicom Europske unije.

Vučić je to izjavio za Financial Times nakon upozorenja Amerike i njezina koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost Johna Kirbya, koji je izrazio zabrinutost Washingtona zbog, kako je rekao, velikog razmještanja srbijanskih snaga duž granice s Kosovom.

“Prošle godine smo imali 14.000 ljudi u blizini administrativne linije, danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000”, naveo je Vučić za FT.

Vučević je novinarima, zajedno sa načelnikom Glavnog stožera generalom Mojsilovićem, poručio kako će Srbija učiniti sve da ne dođe do angažmana njezine vojske i da je bitno da se poštuje Rezolucija 1244 (VIjeća sigurnosti UN-a iz 1999.) i se primjeni ono što je predviđeno sporazumima između Beograda i Prištine, počevši od Bruxelleskog sporazuma iz 2013.

Srbijanski ministar obrane naglasio je kako bi bilo korisno da se osigura veće prisustvo KFOR-a na sjeveru jer bi to popravilo sigurnost Srba na Kosovu.

On je ocijenio da se iz Prištine i posredstvom nekih svjetskih medija vodi stalna kampanja o pokretima Vojske Srbije, odbacivši te optužbe kao neistinite i neodgovorne.

Vučević je odbacio i optužbe da je Srbija naoružavala i obučavala Srbe s Kosova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad