Reporterka N1 iz Prištine: Vlada Kosova održala sjednicu, oglasio se Kurti

Regija 07. nov 202217:41 0 komentara
N1

Srbi sa sjevera Kosova nastavili su da formalizuju svoje odluke o povlačenju iz kosovskih institucija. Ostavke se od jutros podnose u Osnovnom sudu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a policajci razdužuju svoju opremu i oružje. Deset poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova jutros je vratilo mandate, a iz Sekretarijata Skupštne potvrđeno je da su mandate vratili svi poslanici Srpske liste uz obrazloženje da mandat vraćaju iz moralnih i ličnih razloga. Reporterka N1 Zana Cimili iz Prištine je izvijestila da je maloprije zasijedala Vlada Kosova te da su nakon toga govorili premijer Albin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja.

Kurti je upitan o zahtjevu za formiranje zajednice srpskih opštine što je i razlog zbog čega su Srbi napustili insitutcije na Kosovu.

On je kratko odgovorio da na tu temu odgovora posljednjih devet godina te da nema novih odgovora.

Istakao je i to da ovo što se sada dešava uglavnom objašnjava pokušajem Beograda da, kako je rekao, zakamuflira odbijanje njemačko-francuskog prijedloga i da se ne radi ni o jednoj drugoj temi poput registarskih tablica ili zajednici srpskih opština.

Kurti je prvi put izjavio da Kosovo u principu nije protiv prijedloga koji dolazi iz Pariza i Berlina te da je Srbija zainteresovana da sabotira dijalog i svaki dogovor i da je tako izabrala put saradnje s kriminalnim strukturama na sjeveru Kosova.

Rekao je da su Srbi na Kosovu u opasnosti od Beograda čije su kuće i automobili spaljeni. Naglasio je da Srbi dobro znaju i da niko ne sumnja u Albance kada se radi o takvim incidentima pogotovo na sjeveru Kosova.

Vladini zvaničnici su istakli da Srbija preko Srpske liste nastoji stvoriti novu realnost, ističe se da situacija na sjeveru nije ništa novo i da je to samo nastavak destruktivne politike Srbije u odnosu na Kosovo.

Na drugoj strani iz opozicije smatraju da Kurtijeva vlada u obzir mora uzeti politička i ekonomska dešavanja u regiji i šire i dodatno ojačati podršku saveznika. Ima i onih koji oštro kritikuju Kurtija navodeći da on pomaže Srbiji kako bi francusko-njemački scenarij bio neuspješan.

Da trenutne tenzije na sjeveru Kosova imaju pozadinu smatraju eksperti navodeći da je Srbija uvijek tražila izgovore od razdvajanja sjevera od Kosova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad