Sirene na sjeveru Kosova, čule se i detonacije, građani „brane“ zgrade opštine

Regija 06. dec 202216:583 komentara
Izvor: Tanjug/ Ivan Radulović

U Zubinom Potoku su se u utorak čule sirene za uzbunu. RTS je objavio da se u centru okupilo nekoliko stotina Srba koji su protestovali zbog namjere članova opštinske izborne komisije da u pratnji policije uđu u zgradu Opštine. Sirene su se čule i u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je Srbe da ostanu mirni i istakao da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sjever Kosova poslao policiju sa dugim cijevima "kako bi nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora".

Nešto poslije 13 časova došlo je do incidenta u Zubinom Potoku, kada su predstavnici opštinskih izbornih komisija pokušali da uđu u prostorije opštinske izborne komisije, a u čemu ih je spriječila grupa građana, potvrdio je za KoSSev predsjednik GI za Zubin Potok i doskorašnji odbornik u ovoj opštini, Milija Biševac.

Novi članovi opštinske izborne komisije za četiri opštine na Sjeveru, kako su i najavili dan ranije, pokušali su danas da dođu u prostorije ovih ustanova na Sjeveru. Na osnovu još nepotvrđenih informacija sa terena, oni su prvo došli u opštinu Zubin Potok i to u pratnji policije. Ubrzo po njihovom dolasku začule su se sirene u ovoj opštini, poslije čega se ispred prostorija OIK-a okupila i veća grupa građana.

Biševac je za Kossev rekao da građani nisu dozvolili zauzimanje prostorija, kada je intervenisala i policija.

Prema njegovim riječima, policija je navodno koristila i šok bombe, što su mu, dodaje, potvrdili okupljeni građani. On je kazao da su se sirene za uzbunu utišale onda kada su predstavnici izborne komisije i policija, napustili zgradu opštine.

Upad u prostorije u Sjevernoj Mitrovici

Poslije sirena, u Kosovskoj Mitrovici su se čule i detonacije, javlja dopisnik RTS-a. Vrata sjedišta opštinske izborne komisije su pod katancem, polomljena su stakla na nekim od prozora a u blizini mjesta kancelarija komisije je nekoliko stotina Srba. Sirene su prestale, i trenutno je mirno.

Sirene su se oglasile kada se pojavila policija u nekoliko džipova i članovi izborne komisije. Nakon okupljanja Srba oni su napustili Sjevernu Mitrovicu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je na Twitteru objavio fotografije vandalizovanih prostorija opštinske izborne komisije u Mitrovici, navodeći da se “nastavlja Kurtijev teror nad Srbima”.

Sirene su se danas oglasile i u Leposaviću, poslije čega su se građani oklupili ispred zgrade opštine u kojoj je i kancelarija opštinske izborne komisije. Za sada je mirno, javlja dopisnik RTS-a. U ovom mjestu se nije pojavljivala policija ni članovi izborne komisije poslati iz Prištine.

Petković: Kurti poslao policiju s dugim cijevima

Petković je ranije saopštio je da današnja akcija predstavlja „najbrutalniju demonstraciju sile i izazivanje novih tenzija i provokacija od strane Prištine“, koju optužuje da nasiljem i jednostranim mjerama pokušava da sprovede „svoje nelegalne, protivpravne i jednostrane mjere i izazove novu destabilizaciju prilika na terenu“.

On je dodao da je kosovski premijer Aljbin Kurti režirao i tempirao da se ovo desi dok se u Tirani održava samit EU-Zapadni Balkan.

„Ovako izgleda takozvana demokratija i vladavina prava Aljbina Kurtija – dok zabranjuje Srbima da učestvuju na izborima i referendumu, istovremeno dugim cjevima, puškama i nasiljem pokušava da spovede svoje izbore na sjeveru pokrajine“, naveo je Petković.

Dodao je da je namjera Kurtija da nasiljem i oružjem „preotme četiri srpske opštine na sjeveru“ i u njima na nelegalnim i nelegitimnim izborima instalira albanske predstavnike.

„Pozivamo Srbe da ostanu mirni i ne nasjedaju na provokacije čiji je jedini cilj izazivanje sukoba i krize na sjeveru Kosova i Metohije, jer sve što naš narod želi jeste poštovanje prava i sporazuma, prava na ostanak i opstanak na svojim vjekovnim ognjištima“, zaključio je Petković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar