Skandalozan govor episkopa Nikanora zbog Prajda, obrušio se i na Brnabić

Regija 12. avg 202213:527 komentara
Izvor: Filip Krainčanić/Nova.rs; printscreen/instagram/sasa_borojevic2

U sklandaloznoj javnoj besjedi, episkop banatski Nikanor uvredama se obrušio na premijerku Srbije Anu Brnabić, ali i sve one koji će učestvovati na EuroPrajdu u septembru u Beogradu. Izjavio je i da bi "upotrebio oružje" na njih, prenosi Nova.rs.

Nikanor je takođe Anu Brnabić nazvao „ćerkom i unukom srpskih koljača“, a pozvao je i sveštenstvo i narod da se pobune protiv gej parade tvrdeći da bi on lično podigao i oružje.

Govor mržnje vladike SPC u kojem je prekršio i zakon – jer je javno diskriminisao pojedince i grupu, a potom i pozvao na nasilje i linč, doživio je mnogobrojne osude na društvenim mrežama.

“Hoćemo li dozvoliti da slušamo onu koja je sve oskrnavila u našoj zemlji, neću ni ime da joj spomenem? Onu koja je dozvolila da brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dozvoliti? Ona je niti naše vjere, niti našeg porijekla, već neprijatelj i ona danas da nam propoveda da ne postoje otac i majka. Ustaćemo svi protiv toga. Ja ću prvi. I kunem! Prokleću svakoga ko ovo propoveda. I oružje bih upotrebio da ga imam”, rekao je ovaj episkop.

U potpunoj suprotnosti sa vjerom koju propovijeda – umjesto mira, sloge, jedinstva i praštanja, što bi valjda trebalo da budu ključne poruke hrišćanstva i onih koji ga upražnjavaju, ovaj vladika je držao besjedu od koje se očekuje jasno i nedvosmisleno distanciranje patrijarha, navode organizatori EuroPrajda.

“Ova izjava predstavlja veoma otvoreni govor mržnje prema LGBT zajednici, ali i prema Hrvatima i premijerki Srbije. Ključno pitanje je sada da li će se patrijarh distancirati i osuditi ovakvu izjavu budući da je duboko u suprotnosti sa važećim zakonima Srbije, ali i sa hrišćanskim načelima koje propoveda SPC”, rekao je Goran Miletić, programski direktor Prajda.

Interesantno je to da je ovaj vladika u Banatu poznat i kao bankar. Naime, pojedini mediji su ranije pisali da je svojevremeno sam sebi dodijelio platu od 170 hiljada dinara kao predsjedniku eparhijskog upravnog odbora. Navodno se, tvrdili su, bavi i poslom davanja kredita i zajmova sa kamatom od 5 odsto, a svojevremeno je maltretirao popove u SPC-u da ga brane kod patrijarha Irnijea.

Takođe, Viši sud u Pančevu je 2016. godine donio prvu presudu za mobing u SPC, u slučaju zlostavljanja nekadašnjeg omoljičkog sveštenika Tomislava Živkovića od vladike banatskog Nikanora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar