Specijalno tužilaštvo oglasilo se nakon sukoba na Kosovu

Regija 24. sep 202321:50 0 komentara
AFP

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo (STRK) obavijestilo je javnost da je od dobijanja prvih informacija o napadu koji se jutros dogodio u selu Banjska u opštini Zvečan, na mjesto događaja izašao tužilac PSRK.

Specijalno tužilaštvo također je saopćilo da je tokom današnje akcije Policije Kosova privedeno šest osoba koje su učestvovala u napadu na Policiju Kosova zbog krivičnih djela „Teška jdela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo“ član 126. koji se odnosi na „Napad na ustavni poredak Republike Kosovo“ iz člana 114. „Pripremanje terorističkih akata ili krivičnih djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo“ iz člana 138. koji se odnosi na član 129. i „Neovlašteno vlasništvo, kontrola ili posjedovanje oružja” iz člana 366 stav 1 KPRK.

Također, tokom današnje akcije kosovske policije zaplijenjena su vozila napunjena značajnim količinama naoružanja raznih vrsta, navode iz Tužilaštva.

Specijalno tužilaštvo uputilo je saučešće porodici ubijenog policajca, a policajcima povređenim u ovoj akciji želi brz oporavak.

STRK naglašava da se uviđaji na licu mesta nastavljaju u saradnji i koordinaciji sa svim relevantnim nadležnim institucijama.

Odlukom tužioca Specijalnog tužilaštva, pritvorenim je određeno zadržavanje od 48 sati, navode u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad