Šta možete da unesete u Srbiju, a šta je zabranjeno: Kilogram mesa, parfem, 50 cigareta…

Regija 22. jun 202409:43 0 komentara
Shutterstock

Letnja sezona je počela, i pripreme za dane odmora u punom su jeku, od biranja destinacija do pakovanja kofera. Ipak, prije no što spakujete svoje stvari za ljetovanje, trebalo bi da znate šta smijete, a šta ne možete da nosite sa sobom na odmor, kako ne biste na granici bili izloženi neprijatnostima. Donosimo listu za Srbiju.

Kada je novac u pitanju, i prilikom izlaska, ali i ulaska u zemlju, kod sebe smijete da imate do 10.000 eura. Svaki iznos veći od toga, napominju iz Carine, mora da bude prijavljen.

„Prilikom unosa u zemlju iznosa od 10.000 eira ili više, putnici (rezidenti i nerezidenti) popunjavaju Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice, koji je dostupan na graničnim prelazima, ali i na veb sajtu Uprave carina. To isto važi i za putnike (nerezidente) koji imaju pravo u skladu sa propisima, pod određenim uslovima, da iz zemlje iznesu 10.000 eira ili više. Putnici – rezidenti ne mogu iz zemlje da iznesu više od 10.000 eira, osim u slučaju iseljenja (uz prilaganje dokaza o iseljenju)“, objašnjavaju iz Carine.

Lični prtljag

Lični prtljag čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju (npr. odjeća, obuća sportski rekviziti, tehnički uređaji itd), navode iz Carine.

„Ukoliko se radi o nekom vrednijem rekvizitu ili uređaju, savjetujemo putnike da popune Obrazac o privremenom iznosu kako bi po povratku u zemlju mogli da dokažu da su prethodno taj predmet izneli iz zemlje, te da on ne podleže naplati uvoznih dažbina“, objašnjavaju za N1.

Uprava carine Srbije

Međutim, u ličnom prtljagu mogu da se nađu i neke stvari za koje postoje jasna količinska ograničenja, kao što je to slučaj sa akciznom robom.

Takođe, u Srbiji važeći propis kaže da putnik u ličnom prtljagu smije da prenese preko granice samo jedan parfem i jednu toaletnu vodu. Sve preko toga trebalo bi da prijavi carini.

Duvan i alkohol

Duvan i duvanski proizvodi mogu da budu deo ličnog prtljaga, ali samo u ograničenim količinama i to:

50 cigareta
25 cigarilosa
10 cigara (tompusa) ili kombinacija navedenih proizvoda u manjim količinama.

Uprava carine Srbije

U vašem prtljagu može da se nađe i neko alkoholno piće, ali i tu postoje ograničenja. Možete, naime, u prtljagu da imate litar žestokog pića, litar pjenušavih ili likerskih vina i litar ostalih vina ili odgovarajuću kombinaciju navedenih proizvoda.

Lijekovi, hrana, nakit

Kod sebe prilikom ulaska ili izlaska u Srbiju možete da imate hranu potrebnu tokom putovanja kao što su sendviči, grickalice, voda, sokovi i slično, ali u razumnoj količini.

„Putnici u ličnom prtljagu mogu da nose fabrički upakovanu hranu, sa deklaracijom proizvođača u razumnoj količini. Količina hrane mora jasno da ukazuje na to da je namenjena sopstvenim potrebama, odnosno potrebama domaćinstva, a ne daljoj preprodaji“, navode za N1 iz Carine.

Treba, međutim, voditi računa kada je unos hrane životinjskog porijekla u pitanju.

„Takva hrana je ograničena na količinu do jednog kilograma, pod uslovom da ne dolazi iz zemalja iz kojih je zabranjen njen uvoz ili tranzit“, ističu.

Putnik u ličnom prtljagu smije da ponese lijekove koji su mu potrebni za ličnu upotrebu ili za ljubimca kog vodi sa sobom, u količini koja je neophodna za uobičajenu terapiju ne dužu od 15 dana.

Uprava carine Srbije

Međutim, ukoliko koristite lijekove koji sadrže psihoaktivne supstance, zvanično mišljenje ljekara će vam biti potrebno za sve preko jednog pakovanja koje sadrži 30 pojedinačnih tableta.

Takođe, povedite računa i ukoliko na put nosite dragocjenosti. To se odnosi kako na lični nakit koji nosite na sebi ili u prtljagu, tako i na zlato u obliku pločica, poluga i novčića. Iz Uprave carina savjetuju da ih uvijek prijavite i poštedite sebe neprijatnosti i rizika da vam one budu privremeno ili trajno oduzete.

„Dragocijenosti uvijek treba prijaviti, bez obzira da li je riječ o nakitu i luksuznim satovima koji se nose na sebi ili u prtljagu“, savetuju iz Uprave Carina.

Oružje

Putnicima nije dozvoljeno da preko granice prenose oružje, osim u situacijama kada posjeduju dozvolu nadležnih organa.

Putnicima je dozvoljeno da u našu zemlju privremeno unesu/iznesu oružje i municiju kada dolaze/odlaze u organizovani lov u organizaciji Lovačkog saveza Srbije ili druge za to ovlašećene organizacije, kao i radi učestvovanja na sportskoj manifestaciji.

Uprava carine Srbije

Povratak sa putovanja

Po povratku u zemlju, bez naplate dažbina možete da unesete robu koju ste kupili u inostranstvu ukoliko njena vrijednost ne prelazi iznos od 100 eura.

Ako se, pak, radi o nekoj vrednijoj stvari od navedenog iznosa koju ste kupili za svoje potrebe, a čija vrijednost ne prelazi 3.000 eura u dinarskoj protivvrednosti, takvu robu treba da prijavite i ona može da bude ocarinjena na samom graničnom prelazu u tzv. „skraćenom postupku“.

U tom slučaju, na carinsku osnovicu (procenjenu vrijednost robe) zaračunava se carina od 10%, a na dobijeni iznos se obračunava PDV od 20 odsto, objašnjavaju iz Uprave carina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!