Tužilaštvo Srbije za RSE: Ne vodi se postupak protiv Kornjače

Regija 24. avg 202120:26
Izvor: Istraga.ba

U Srbiji se protiv Duška Kornjače ne vodi postupak po optužnici iz Bosne i Hercegovine, saopštilo je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine za Radio Slobodna Evropa (RSE). Što se tiče pitanja da li postoji pravni osnov za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini, Tužilaštvo Srbije za ratne zločine navelo je da je nakon uvida u spise predmeta utvrđeno da je Duško Kornjača državljanin Srbije i da u njoj ima prijavljeno prebivalište.

“U skladu sa važećim pozitivnim pravnim propisima Republika Srbija ne izručuje svoje državljane Bosni i Hercegovini”, navodi se u odgovoru Tužilaštva.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 28. maja 2015. optužnicu protiv Duška Kornjače, rođenog 1960. godine u BiH, za zločine protiv čovječnosti na području Čajniča. Njega su novinari sarajevskih medija locirali u Novom Sadu.

U pisanom odgovoru Tužilaštva za ratne zločine u Srbiji precizira se da su ta institucija i Viši sud u Beogradu, Odjeljenje za ratne zločine, u nekoliko posljednjih godina udovoljavali zahtjevima i zamolnicama Tužilaštva BiH i Ministarstva pravde BiH u vezi sa predmetom protiv Duška Kornjače.

„Jedna od tih zamolnica odnosila na saslušanje okrivljenog Duška Kornjače 10.9.2014. godine“, navodi se u odgovoru Tužilaštva, prenosi RSE.

BiH optužuje Kornjaču za, kako se navodi u optužnici, organizovanje nezakonitog zatvaranja nesrpskih civila, koji su ubijani i fizički zlostavljani, dok su imovina i ustanove namijenjene vjerskim potrebama nesrpskog stanovništva uništeni.

Tužilaštvo je u optužnici navelo da je Kornjača koordinirao aktivnosti vojnih i policijskih snaga na području Čajniča, da bi cjelokupno nesrpsko stanovništvo iz tog grada bilo deportovano van teritorije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Po podizanju optužnice, bosanskohercegovačko tužilaštvo saopštilo je da će u predmetu Duška Kornjače sarađivati sa pravosuđem i Tužilaštvom Srbije jer je optuženi njen državljanin nastanjen u Novom Sadu.

Njegov predmet iz Bosne i Hercegovine aktuelizovan je 19. avgusta 2021. kada ga je na vratima stana na novosadskoj adresi novinarska ekipa iz Sarajeva snimila mobilnim telefonom.

Govoreći o slučaju Duška Kornjače, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na televiziji Hepi rekao da Srbija ne može da ga uhapsi.

„U Bosni i Hercegovini znaju da to nije formalno-pravno moguće“, rekao je Vučić.

Vučić je prethodno naveo da Srbija ne štiti nijednog zločinca, ali da čuva pravni poredak i principe.

„Kao što Bosna i Hercegovina Srbiji ne može da izruči tražene za ratne zločine, to ne može ni Srbija“, dodao je Vučić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar