U ćeliji gdje se nalazi sin bivše predsjednice Vrhovnog suda CG nađen mobitel

Regija 06. jul 202213:251 komentar
Vijesti.me

Zatvorski policajci pronašli su mobilni telefon u sobi u kojoj boravi i pritvorenik Miloš Medenica, kojega Specijalno tužilaštvo Crne Gore tereti da je dio kriminalne grupe koju je organizovala njegova majka Vesna Medenica donedavna prva žena crnogorskog sudstva.

Ta informacija Vijestima je potvrđena iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore (UIKS), ali sagovornik nije precizirao protiv kog pritvorenika je zbog toga pokrenut disciplinski postupak.

Prema istim informacijama, mobilni telefoni pronađeni su i u ćelijama u kojima boravi više uhapšenih pripadnika dva crnogorska kriminalna klana – škaljarskog i kavačkog.

”Službenici Istražnog zatvora kontinuirano sprovode aktivnosti na sprečavanju, pronalaženju i oduzimanju stvari i predmeta čija upotreba i posjedovanje u zatvoru nijesu dozvoljeni – koje između ostalog podrazumijevaju pretres pritvorenih lica, stvari i prostorija u kojima borave. U kontinuitetu se sprovode aktivnosti i u odnosu na sva pritvorena lica za koja ste pokazali interesovanje. Pretresi su rezultirali pronalaženjem mobilnih telefona u sobama u kojima borave”, rečeno je Vijestima iz UIKS-a.

UIKS je dužan da o pronađenim i oduzetim nedozvoljenim predmetima obavijesti Ministarstvo pravde, ali i druge nadležne državne organe, kako bi preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti. U slučaju da nedozvoljene predmete pronađu u Istražnom zatvoru, dužni su i da o tome obavijeste sud po čijem nalogu je i određen pritvor onima kod kojih su pronađeni telefoni”…

Taj sagovornik istakao je i da ne može govoriti o tome – da li je utvrđeno ko je koristio mobilne telefone pronađene u sobama pritvorenih škaljaraca i kavčana, kao ni da li je i protiv nekog od njih pokrenut disciplinski postupak.

Pojasnio je da, osim pretresa i tehničke zaštite (ometača) instaliranih u organizacionoj jedinici Istražnog zatvora Podgorica, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija preduzima niz mjera i radnji na suzbijanju unosa nedozvoljenih stvari i predmeta: “konstantno obavljajući pretrese lica koja ulaze u Upravu i stvari koje se dostavljaju licima lišenim slobode”.

Posljednji pronalazak mobilnih telefona zabranjenih u Istražnom zatvoru, još jednom je ukazao na problem u toj instituciji, koje je uprava pokušala da prevaziđe i instaliranjem ometača, nabavkom softvera i opreme koja, kako su tvrdili, sa velikom preciznošću omogućava ometanje signala mobilnih telefona.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti iz UIKS-a, u gotovo svim sobama u kojima borave pritvoreni članovi kotorskih klanova, ima makar po jedan mobilni telefon.

Ometači su u spuški zatvor postavljeni i inastalirani prije nepunih godinu. U aprilu 2021. godine iz Ambasade SAD saopštili su da su finansirali kupovinu softvera i opreme koja omogućava ometanje signala mobilnih telefona u Istražnom zatvoru.

Tada su poručili da će ta tehnologija omogućiti viši nivo bezbjednosti čuvara, smanjenjem potrebe za kontrolom pokušaja unošenja telefona.

Miloš Medenica, u čijoj sobi je pronađen mobilni telefon, uhapšen je 25. maja na Aerodromu u Podgorici, nakon što je avionom doputovao iz Beograda.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči ga da je organizovao kriminalnu grupu, čiji je član bila, kao tvrde iz tužilaštva, i njegova majka – dugogodišnja prva žena crnogorskog sudstva Vesna Medenica.

Prema podacima Europola, Medenica se bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge.

Njegova majka Vesna Medenica uhapšena je 17. aprila zbog sumnje da je kao član kriminalne organizacije izvršila protivzakoniti uticaj i nalazi se u pritvoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar