Ukinuta presuda Darku Šariću za šverc narkotika

Regija 15. jun 202118:05 > 20:27 0 komentara
N1

Vrhovni kasacioni sud Srbije ukinuo je pravosnažnu presudu Darku Šariću i njegovoj grupi za šverc skoro šest tona kokaina i vratio Apelacionom sudu da ponovo odluči o osuđujućoj prvostepenoj presudi Specijalnog suda.

Ovo je ujedno i jedna od prvih važnih odluka Vrhovnog kasacionog suda, od kako je za novu predsjednicu, kao jedini kandidat izabrana Jasmina Vasović, ističe NIN.

Srbija je, kako podsjeća NIN, i prije ove odluke bila posljednja zemlja u kojoj pripadnici Šarićeve grupe nisu bili pravosnažno osuđeni, nakon akcije „Balkanski ratnik“ u oktobru 2009.

Neki Šarićevi saradnici odavno su pravosnažno osuđeni u Italiji, Urugvaju i Sloveniji. U Srbiji je devet pripadnika ove grupe na početku istrage potpisalo sporazum o priznanju krivice i neki od njih su odslužili kazne, a Šarića i druge članove njegovog klana čeka novo suđenje.

Sudije trebale biti izuzete

Drugostepena presuda je ukinuta, jer su u sastavu petočlanog vijeća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristranost “funkcionalne prirode” to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Presuda je donijeta imajući u vidu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda, napominje se u presudi.

Drugostepenom presudom je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, napomenuo je VKS, dodajući da se to osnovano ukazuje zahtjevom za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog Darka Šarića, advokata Radoslava Baćovića i Danila Šarića.

Oslobađajuće odredbe ostaju pravosnažne

“Usvaja se zahtjev za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog Darka Šarića, advokata Radoslava Baćevića i Danila Šarića, kao osnovan, pa se u odnosu na ovog okrivljenog, a po službenoj dužnosti i u odnosu na okrivljene Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Đokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svjedoke saradnike AA, BB i VV, ukida pravnosnažna presuda Apelacionog suda u Beogradu u osuđujućem dijelu, i predmet se u tom dijelu vraća Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje”, navodi se u presudi VKS.

VKS se nije upuštao u ocjenu zahtjeva za zaštitu zakonitosti branilaca ostalih okrivljenih, s obzirom da smatra da je to “bespredmetno u ovakvoj procesnoj situaciji”.

Ova odluka znači da će Apelacioni sud u novom sastavu vijeća ponovo odlučivati o žalbama na presudu u osuđujućem dijelu dok oslobađajuće ostaju pravosnažne.

Obrazloženje Vrhovnog kasacionog suda pročitajte ovdje.

Darko Šarić osuđne na 15 godina zatvora

Podsjetimo, Apelacioni sud potvrdio je u novembru prošle godine presudu kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora, kao organizator grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Šarić je u julu prošle godine godine, u odvojenom postupku pred Specijalnim sudom, prvostepeno osuđen i na devet godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je „oprala“ više od 20 miliona evra, za koji se vjeruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!