Usvojena odluka: Covid certifikati iz Srbije od sutra priznati u EU

Regija 15. nov 202112:29 2 komentara
Andreas SOLARO / AFP, Ilustracija

Evropska komisija danas je usvojila četiri odluke kojima se potvrđuje da su certifikati o COVID-19 koje izdaju Gruzija, Moldavija, Novi Zeland i Srbija ekvivalentni EU digitalnom COVID certifikatu.

Kao rezultat toga, četiri zemlje će biti povezane sa sistemom EU, a njihovi COVID certifikati biće prihvaćeni pod istim uslovima kao i EU digitalni COVID sertifikat, saopćeno je iz Evropske komisije.

Istovremeno, četiri zemlje su se složile da prihvate EU digitalni COVID certifikat za putovanja iz EU u svoje zemlje.

„Drago mi je što vidim da broj zemalja koje žele da se pridruže sistemu EU nastavlja da raste. Današnjim odlukama, 49 zemalja i teritorija na pet kontinenata povezano je sa sistemom EU digitalnih COVID certifikata. Nastavljamo s našim naporima da ojačamo povjerenje putnika u sigurno putovanje unutar i izvan EU”, rekao je komesar za pravosuđe Didier Reynders.

Komesar za susjedstvo i proširenje, Olivér Várhelyi, kazao je kako donose dobre vijesti uoči ministarskog sastanka Istočnog partnerstva.

“Danas pozdravljam što su se Gruzija, Moldavija kao i Srbija pridružile našem sistemu digitalnih COVID sertifikata i radujem se što će se više naših suseda povezati što je pre moguće”, rekao je Varhelyi.

Četiri odluke Komisije usvojene danas stupaju na snagu 16. novembra 2021.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare