Vijeće Evrope usvojilo preporuku za prijem Kosova pod svoje okrilje

Regija 16. apr 202420:45 0 komentara
N1

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PS SE) danas je u Strazburu usvojila izveštaj izvjestiteljke za Kosovo Dore Bakojanis kojim se preporučuje članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji, bez ikakvog uslovljavanja.

Nakon rasprave koja je trajala više od dva sata i u kojoj je učestvovalo 59 poslanika, za prijem Kosova glasao je 131 poslanik, 29 je bilo protiv i 11 uzdržanih. Bila je potrebna dvo-trećinska većina prisutnih poslanika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz 46 država članica.

Nakon današnjeg glasanja u PS SE, preostaje još da Savjet ministara država članica Savjeta Evrope glasa za članstvo Kosova, najvjerovatnije na godišnjem sastanku ministara 16. maja.

Tokom rasprave, izvjestiteljka za Kosovo Dora Bakojanis je istakla da je Kosovo funkcionalna parlamentarna demokratija sa jakim garancijama za nezavisnost pravosuđa i osnovna ljudska prava.

Bakojanis je kazala da je nakon njenog izvještaja bilo mnogo primedbi koje nisu vezane za kriterijume članstva, već su se odnosile na državnost Kosova. Ona je zato pozvala poslanike da se državnost ostavi po strani i da se izglasa njena preporuka za prijem Kosova u Savjet Evrope.

Uoči današnje rasprave i glasanja o izveštaju, pojedine delegacije su u poslednjem trenutku podnijele 15 amandmana. Najviše amandmana podnijela je delegacija Srbije, koja je pored ostalog zahtjevala da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu bude obavezan preduslov za prijem Kosova u Savjet Evrope.

Sve amandamane je najprije je odbio Komitet za politička pitanja i demokratiju, a potom i sama Parlamentarna skupština SE.

Jedini obavezan uslov koji je bio postavljen Kosovu odnosio se na vraćanje 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, prema presudi Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine, koji je Vlada Kosova ispunila 13. marta.

Potom je 27. marta ove godine, Komitet za politiku i demokratiju Saveta Evrope usvojio je izvještaj Dore Bakojanis.

Kosovo je aprila 2023. prošlo prvu fazu procedure kada je Komitet ministara Savjeta Evrope odlučio da proslijedi zahtjev za članstvo Kosova Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, a PS je izmenovala grčku poslanicu Doru Bakojanis da uradi izveštaj o članstvu Kosova.

Kosovo je maja 2022. predalo zvaničnu aplikaciju za članstvo u Savjetu Evrope, nakon što se Rusija povukla kako bi izbjegla izbacivanje iz te međunarodne organizacije nakon što je vojno napala Ukrajinu februara 2024. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!