Vučić nakon sastanka u Briselu: Nema dogovora

Printskrin/EBS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, da iz njemu nejasnih razloga nisu uspjeli da postignu apsolutno nikakav dogovor o registarskim tablicama.

„Srpska strana je bila potpuno konstruktivna i deset puta menjane tekstove smo privatili, ali albanska strana nijednog sekunda nije želela da prihvati ništa, uvek bi dodavali nešto što je bilo jasno da nije moguće“, izjavio je Vučić, obraćajući se novinarima poslije sastanka u Briselu.

Kazao je da će Srbija poslušati savjete visokog predstavnika EU Josepha Borrella koji je zatražio da Priština ne primjenjuje kazne za vlasnike vozila sa srpskim registarskim tablicama, a da Beograd ne izdaje nove KM tablice.

„Mi ćemo to poštovati i ponašati se u skladu sa tim, a videćemo šta će da radi druga strana“, rekao je Vučić i dodao kako je srpska strana insistirala da moraju da se poštuju dogovori koji su poptisani što je, kako je istakao, sve vrijeme kamen spoticanja.

Priština, s druge strane, želi, kako je naglasio, da se primjenjuje nešto što nije ni razgovarano.

Predsjednik je rekao i kako ne misli „da imamo ne znam kakvu tragediju“, ali je poručio da su „pred nama besane noći“ i da svakako neće biti lako u narednom periodu.

Kazao je i kako sada želi da sabere sve utiske, da je sačuvao sve papire i da će se obratiti građanima večeras ili sutra tokom dana.

Vučić je iskoristio priliku i da Srbima na Kosovu poruči da će država biti uz njih.

Vučić i Kurti razgovarali su u Briselu u okviru dijaloga na visokom nivou, koji je sazvala EU u pokušaju da se spriječi eskalacija i tenzije na terenu.

Prethodno su obojica učestvovala u odvojinim sastancima sa šefom evropske diplomatije Borrellom i izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Priština je u nedjelju saopštila da za 24 sata odlaže izdavanje kazni za vožnju automobila sa srpskim „KM“ tablicama. Iako je ranije bilo najavljeno da će pisanje kazni početi 21. novembra, početak te akcije pomeren je za 22. novembar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad