Vučić na Generalnoj skupštini UN-a: Pokušaj rasparčavanja moje zemlje još traje

Regija 21. sep 202318:50 3 komentara
Vučić u UN-u (printscreen/Tanjug Live)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Vučić je, na početku govora, poručio da se obraća kao predstavnik slobodne i nezavisne zemlje, koja se nalazi na putu ka EU, ali koja istovremeno, kako je rekao, „nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vjekovima gradila“.

„Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih koji i danas, 78 godina od osnivanja UN-a, istinski i jednako vjeruju da su principi povelje UN-a jedina suštinska odbrana svjetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država, ali i više od toga, zalog samog opstanka ljudske civilizacije“, rekao je Vučić, prenosi RTS.

Istakao je da novi globalni talas ratova i nasilja, koji udaraju na temelje međunarodne bezbjednosti, jeste bolna posljedica, čiji uzrok leži u napuštanju principa zacrtanih u Povelji UN-a.

Naveo je da svi za tom govornicom govore o svojim problemima, uz nerijetko obračunavanje sa stvarnim i zamišljenim neprijateljem i udvaranje sopstvenom javnom mnjenju, „pričajući bajke iz budućnosti“, ali uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari. Upitavši kakva je budućnost svijeta, Vučić navodi da su svi čuli upozoravajuće riječi generalnog sekretara Antonia Guterresa, ali da ga je malo ko slušao. Dodaje da u eri „lajkova“ i posvećivanja pažnje kućnim ljubimcima više nego djeci, nije ni čudo da ne razaznajemo opasnosti koje su pred nama.

Vučić je rekao da, kako kaže, ne može i nema pravo da, kao predsjednik „jedne nevelike zemlje“, govori o odnosima između velikih sila, ali da može i hoće da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posljedica.

„Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još traje. Upravo gaženje Povelje UN-a u slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim“, rekao je Vučić.

Istakao je da od prošlog susreta u Njujorku svijet nije postao ni bolje ni bezbjednije mjesto već naprotiv. Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi.

„I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbjednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdijevanja hranom i lijekovima. Rješenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji“, rekao je Vučić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.