Vučić potvrdio da će ipak putovati na samit u Tiranu

Regija 05. dec 202216:357 komentara
Izvor: Aleksandar Vučić (Nemanja JOVANOVIC/AFP)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić priopćio je u ponedjeljak da će sutra ipak otputovati u Tiranu, unatoč prethodnoj ljutnji na Europsku uniju i odluci da ne sudjeluje na samitu EU-Zapadni Balkan 6. prosinca.

“Nisam siguran, ali svakako će nekakve koristi biti od mog odlaska u Tiranu. Ako ne bih otišao, sigurno bi bilo velike štete za Srbiju”, rekao je Vučić novinarima na poligonu u Nikincima, gdje je održana vojna vježba pripadnika Vojske Srbije.

Srbijanski predsjednik prošlog tjedna je najavio da neće sudjelovati na planiranom sastanku na vrhu između EU i šest zemalja Zapadnog Balkana početkom prosinca u Tirani, ljut zbog toga što je kosovska vlada za ministra izabrala umjerenog srpskog političara umjesto osobe blisko povezane s vladajućom strankom u Srbiji. Istodobno je oštro kritizirao mlaku reakciju EU na to.

Komentirajući zašto se predomislio i ipak odlučio putovati u Tiranu, Vučić je rekao kako bi izostanak sa samita bilo štetan po Srbiju.

“Neodlaskom bih pokazao da je moja sujeta veća, ali bilo bi velike štete po zemlju i u smislu privlačenja investicija“, rekao je danas Vučić.

Naglasio je da će u Tirani biti “mnogo dobrih razgovora” za građane Srbije, među kojima i o besplatnom romingu između zemalja EU-a i Zapadnog Balkana.

“Emocije ponekad obuzmu čovjeka i ne znate kako reagirati kada netko mesecima stalno proizvodi krize. Dogodi vam se, živ ste čovjek, da emotivno reagirate. Pritom je sve što sam rekao istina. Jer nisam, iako se mnogima čini, ni blesav, ni pijan ni lud, a ni sasvim glup“, rekao je predsjednik Srbije.

“Imamo i obvezu zahvalnosti zbog 165 milijuna eura koje ćemo (od EU-a) dobiti za energetiku“, dodao je Vučić.

Vučić se ranije danas u Beogradu sastao s posebnim predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i istaknuo u razgovoru da je neophodno primijeniti Briselski sporazum kojim je previđena obveza kosovskih vlasti da formiraju Zajednicu srpskih općina kao i poštivanja prava srpskog naroda na Kosovu.

“Naglasio sam neophodnost primjene dogovora o Zajednici srpskih općina i poštovanja prava i volje našeg naroda. Srbija je opredijeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uvjeta za život svih građana”, naveo je Vučić na Instagramu poslije susreta s Lajčakom.

Lajčak je došao u Beograd nakon oštre Vučićeve reakcije na imenovanje Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi.

Lajčak će u Beogradu razgovarati i sa šefom diplomacije Ivicom Dačićem, a u utorak će se u Prištini sastati s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Svoju odluku o nesudjelovanju na samitu u Tirani Vučić je nedavno objavio u intervjuu provladinoj srpskoj televiziji Pink TV, no nakon razgovora s povjerenikom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyjem u petak ipak je najavio da će razmotriti promjenu odluke.

U intervjuu, u kojem je kosovskog premijera Albina Kurtija nazvao “terorističkim ološem”, srbijanski šef države izrazio je ogorčenost potezom kosovske vlade.

Lider Progresivno-demokratske stranke Nenad Rašić imenovan je na mjesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova a za njegovu savjetnicu Rada Trajković, nakon što su Srbi ranije napustili kosovske institucije zbog neslaganja s odlukom Prištine o zamjeni srpskih registarskih tablica kosovskim (RKS).

Do sada je tu ministarsku dužnost obnašao član Srpske liste (SL), no on se nedavno povukao iz vlade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar