Vučić: Vojska neće ući na Kosovo

Regija 30. sep 202321:18 9 komentara
N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema namjeru da naredi vojsci Srbije da pređe granice sa Kosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je riječ o želji Srbije da postane članica Evropske unije.

„Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinu dana? Uništiti to za jedan dan? Srbija ne želi rat“, naveo je Vučić u izjavi za Financial Times, a prenosi Sputnjik Srbija.

On je dodao da su upozorenja Washingtona nesrazmjerna jer se broj pripadnika srpskih snaga na terenu smanjuje, tvrdeći da su prošle godine u blizini granice imali 14.000 ljudi, danas 7.500, te da će taj broj smanjiti na 4.000.

Poručio je da je „čista laž“ da Srbija šalje vojsku.

„Srbija od toga ne bi imala koristi jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom Evropske unije“, naveo je Vučić.

Podsjetimo, Vlada Kosova je saopštila večeras da sa pažnjom i budnošću prati najnovija dešavanja u vezi sa kretanjem vojnih jedinica Oružanih snaga Srbije u pravcu linije sa Kosovom.

U saopštenju se dodaje da su pokreti srpske vojske vršeni iz tri različita pravca.

Evropska unija je veoma zabrinuta jačanjem prisustva vojske Srbije ka Kosovu, izjavio je danas šef evropske diplomatije Josep Borrell.

„Raspoređivanje vojske duž prelaza je veoma zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti. Nema mjesta na evropskom kontinentu za jačanje naoružanja i bezbjednosnih snaga. Snage treba da se povuku“, izjavio je Borrell grupi novinara iz međunarodnih medija.

I Sjedinjene Američke Države su se oglasile nedavno rekavši da nagledaju pomjeranje srpske vojske ka granici sa Kosovom i pozivaju Beograd da prestane sa tom operacijom, kao i da aktivno učestvuje u istrazi o napadu kod Banjske, gdje je 24. septembra ubijen pripadnik Policije Kosova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad