Reakcije na Rogue One: Najbolji Ratovi zvijezda još od 1977.

Showbiz 12. dec 201621:18 > 22:06
N1

I ove godine nas Disney vraća u svijet Ratova zvijezda. "Rogue One" - priča o Imperiji, Zvijezdi smrti i o tome kako je pobuna počela, u subotu je premijerno prikazana u Los Angelesu. Iako su ljubitelji "udaljene galaksije" bili skeptični prema ovom filmu, u prvim reakcijama na društvenim mrežama ne kriju svoje oduševljenje.

Svjetska premijera prvog spin off filma o Ratovima zvijezda označila je početak nove ere za franšizu. Naime riječ je o prvom filmu u kom se ne pojavljuje (gotovo) niko iz Skywalker porodice, ali i prvi film u kome se poslije više od 30 godina ponovo pojavljuje Darth Vader (koji je ipak Skywalker).

Holivudski Boulevard je bio blokiran velikim brojem maskiranih fanova, ali i masivnim starfajterom koji zauzeo gotovo dva bloka. Felicity Jones igra Jyn Erso, kćerku čovjeka koji je dizajnirao Zvijezdu smrti.

“Morala sam da provedem jako puno vremena u teretani, što uopšte nije prijatno, ali zbog Ratova zvijezda sam bila spremna da to izdržim, i na kraju mi se dopalo, jer sam malo samoj sebi djelovala kao dečkić. Bukvalno je bilo momenata kada su me bacali na zemlju dok sam sama izvodila svoje scene borbe, jer nisam imala kaskadera. To je promjena u odnosu na ono što sam radila ranije, ali mi je zaista bilo zadovoljstvo da probam i ovo. Iako djeluje bolno”, kaže glumica.

U filmskom univerzumu vjerovatno nema zagriženijih fanova od ljubitelja Ratova zvijezda. Njihova odanost čuvenoj svemirskoj bajci Georgea Lukasa, gotovo se može mjeriti sa religijskim odnosom, a Disneyjeva najava “Rogue One” u početku nije nailazila na dobar prijem i odmah je etiketirana kao komercijalno motivisani poduhvat koji “parazitira” na originalnim filmovima.

Prve reakcije koje su poslije premijere, osvanule na društvenim mrežama, međutim, pokazuju da je strah biio potpuno neopravdan. Publika je skoro pa jednoglasno oduševljena novim dijelom “Star Wars” slagalice. Tako je npr. glumac Wil Wheaton na svom blogu napisao: “Posljednji put kada sam toliko uživao u jednom Star Wars filmu kao u ‘Rogue One’ bilo je 1977. godine”.

https://twitter.com/kylebuchanan/status/807815240926646276

A ni premijera Ratova zvijezda nije mogla da prođe bez Trumpa, jer se posljednjih dana na Twitteru pojavio haštag #dumpStarWars, koji su mahom koristile pristalice Donalda Trumpa, koje su protiv filma zbog scenariste Chrisa Weitza koji je napisao, a potom i obrisao niz tvitova u kojima kritikuje novog američkog predsjednika.

Novim članovima Star Wars univerzuma pridružili su se neki poznati, poput Anthonyja Danielsa i Petera Mayhewa koji su glumili C-3PO-a i Čubaku.

“Rogue one – Star Wars priča” u bioskope stiže 15. decembra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.