Umrla Zsa Zsa Gabor

Showbiz 19. dec 201607:02 > 07:14
Izvor: KIM KULISH / AFP

Holivudska glumica mađarskog porijekla Zsa Zsa Gabor, poznatija po privatnom životu nego po brojnim filmskim ulogama, umrla je u nedjelju nakon srčanog udara u 99. godini, izjavio je njen suprug.

Suprug Frederic von Anhalt izjavio je za AFP da je Gabor preminula kod kuće, okružena prijateljima i porodicom. Par se vjenčao 1986. godine i to je bio njen najduži brak.

Gabor je na vrhuncu slave predstavljala ideal platinaste plavuše u filmskoj industriji, bila je bivša kraljica ljepote.

Iako je glumila u više od 30 filmova, među najpopularnijima su “Moulin Rouge”, “Lili” i “Arrivederci bebe!”, glumica je još poznatija po ljubavnom životu. Kao i poznata praunuka njenog bivšeg muža Paris Hilton, i Gabor je bila celebrity, među prvima.

Rođena u Mađarskoj 6. februara 1917. godine, kao Sari Gabor. Glumiti je počela u bečkom pozorištu, ali je početkom Drugog svjetskog rata emigrirala u SAD. Ona je srednja od tri poznate sestre, kojima je osim zanosnog izgleda zajednička bila i strast prema imućnim muškarcima. Zsa Zsa je bila znana po svojoj ljubavi prema dijamantima i često se fotografisala s vrijednim nakitom. Iako se udavala devet puta i imala mnogobrojne afere, te je često bila na stranicama trač rubrika, imala je samo jedno dijete – kćerku Francescu, s hotelskim magnatom Conradom Hiltonom.

U svojoj autobiografiji iz 1993. kao svoje ljubavnike navela je Kemala Ataturka, utemeljitelja moderne Turske, zatim glumca Seana Conneryja i pjevača Franka Sinatru. No bila je izbirljiva i odbila je Johna F. Kennedyja, Elvisa Presleyja, John Hustona i Henryja Fondu, kako je navela u autobiografiji. Također je spomenula i poljubac s legendarnom glumicom Gretom Garbo. Kratko je bila udata za britanskog glumca Georgea Sandersa, koji se kasnije udvarao i kratko bio u braku i s njenom sestrom Magdom.

Govorljiva glumica poznata je bila po svojim izrekama.

– Muškarac u ljubavi nepotpun je dok se ne oženi. A tada je gotov.

– Rastati se samo zato što nekog ne volite gotovo je jednako glupo kao i udati se za nekoga jer ga volite.

– Nikad nisam muškarca mrzila toliko da mu vratim dijamante.

– Ja sam velika domaćica. Kada se razvedem, kuću zadržim.

– Najbolje nekoga možeš upoznati ako se od njega razvedeš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.