Koncert za klimu 18. juna na sedam kontinenata

Showbiz 21. jan 201515:50 > 15:53
EPA/Ennio Leanza

Više od 100 umjetnika učestvovat će na globalnom "Live Earth" koncertu koji će biti održan 18. juna kako bi se izvršio pritisak na svjetske lidere da preduzmu mjere kako bi se spriječilo dalje klimatsko otopljavanje, izjavio je danas bivši američki potpredsjednik Al Gore.

“Imat ćemo jedan događaj u cijelom svijetu, na svih sedam kontinenata”, najavio je Gore na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Američka pop zvijezda Pharell Williams, čija je pjesma “Happy” prošlog ljeta bila planetarni hit, bit će muzički direktor najavljenog spektakla.

Koncert će 18. juna biti održan na nekoliko “glavnih stadiona” u svijetu – u Kini, Sydneyu, Rio de Janeiru, Cape Townu, New Yorku i Parizu

Al Gore predviđa da će “koncert za klimu” pratiti uživo, na televiziji, radiju i internetu oko dvije milijarde ljudi, te da će to biti dovoljan pritisak na svjetske lidere da postignu dogovor o klimi na konferenciji Ujedinjenih nacija koja će biti održana u decembru u Parizu.

“Ovo je godina klime”, istakao je Gore govoreći o globalnom otopljavanju i njegovim posljedicama. “Pregovori u Parizu su krucijalni. Uspjeh zavisi od političke volje”.

Organizacija “Live Earth”-a povjerena je američkom producentu Kevinu Wallu koji je, također, bio zadužen i za sličan koncert održan 2007.

Jedna grupa će svirati na Antarktiku, sedmom kontinentu, rekao je Gore koji se nakon potpredsjedničkog mandata posvetio borbi protiv klimatskih promjena, a 2007. je za svoj trud dobio Nobelovu nagradu za mir.

“Sa nama će biti najznačajniji umjetnici, s jednom porukom: ‘Preduzmite akciju za klimu sada'”, kazao je Wall.

Prvi “Live Earth” održan je 7. jula 2007. na osam lokacija – London, New York, Sydney, Hamburg, Tokio, Johanesburg, Rio de Janeiro i Shangay.

Na njima je učestvovalo više od 150 bendova i umjetnika, kao što su Police, Linkin Park, UB40, Crowded House, Black Eyed Peas, Genesis, Šakira i Madona.

Paralelno sa ovogodišnjim koncertom bit će organizovano online potpisivanje peticije. “Cilj je okupiti milijardu glasova sa jedinstvenom porukom da se preduzme akcija za klimu sada”, objasnio je Gore.

Šefovi država i vlada okupiće se u Parizu od 30. novembra do 11. decembra na samitu na kome će biti finalizirani pregovori o klimatskim promjenama i usvojen sporazum o ograničavanju globalnog otopljavanja.