Božo Vrećo: Sevdah živim i volim ga svim srcem

Showbiz 10. feb 201509:45 > 09:53
Izvor: N1

Gost Novog Dana u regionalnoj temi bio je Božo Vrećo, interpretator sevdaha koji je govorio o albumu "Moj sevdah", uspjehu i stilu koji ga definište i čini zanimljivim publici.

Nedavno je predstavio i spot za pjesmu “Lejlija” sa albuma “Moj Sevdah” koja je naišla na pozitivne komentare i jako dobro je primljena kod publike.

U pjesmi Lejlija se svako može pronaći i osjetiti pjesmu. Htio sam sevdalinci dati taj neki sakralni motiv i dati joj dušu“, kazao je Vrećo na početku gostovanja u Novom Danu.

Istakao je da može nastupati sa bendom ili acapella, te da mu to ne predstavlja problem. Svoj sevdah naziva “karasevdahom”.

Sevdah nema tu neku definitivnu podjelu, a ovaj “karasevdah” je jednostavno taj neki sevdah koji je motivisan određenim tugovanjem. U principu se sve svodi na dvije podjele, a sevdalinka se danas kombinuje sa toliko stilova i žanrova“, rekao je Vrećo o stilovima u sevdahu i istakao važnost izgleda i stila u cijeloj priči.

Stil i izgled su jako presudni u ovom slučaju. Radi se o statičnom pjevanju i izvođenju, tako da cijeli izgled ostavlja mnogo veći dojam. Bitna mi je slbooda i bitno mi je da osjećam dobro u garderobi, koja može biti androgena ili ženska. Ne mogu se ograničiti na nešto, jer u protivnom ne bi bili umjetnici. To mi imponuje s jedne strane jer me oslobađa, ali definitivno je da nas umjetnost spaja“, dodao je on.

Kazao je da je imao trnovit put do zvijezda i da ne želi zvučati kao da prepričava filmski scenario.

Ovo nije bajkovita priča, ovo je zaista tako. Bio sam siguran da ću isplivati, jer ako ste lažni ljudi vas ne vole, a čim ste iskreni publika to prepozna. Ja živim taj sevdah i volim ga svim srcem“, zaključio je na kraju gostovanja u Novom Danu.