Australija gost ovogodišnje Evrovizije

Showbiz 10. feb 201521:18 > 21:18
Izvor: EPA / Arhiv

Australija je pozvana da učestvuje na predstojećem takmičenju za pjesmu Evrovizije koje će biti održano od 19. do 23. maja u Beču.

Poziv joj je uručen povodom 60-godišnjice postojanja ove muzičke smotre. Organizatori smatraju da ona to zaslužuje, s obzirom da svake godine veliki broj Australijanaca prati prenos takmičenja.

Australija će moći da učestvuje samo ovaj put, osim ukoliko njen predstavnik ne pobijedi. U tom slučaju bi bila domaćin narednog izdanja Evrovizije.

Iako Australija nije nikada bila među zemljama učesnicama, nekoliko njenih državljana nastupilo je na takmičenju.

Prošle godine, Australijanka Jessica Mauboy pjevala je van konkurencije. Četrdeset godina ranije, njena slavna zemljakinja Olivia Newton-John branila je boje Velike Britanije s pjesmom “Long Live Love In”

Još dvije australijske pjevačice nastupile su na Evroviziji, Gina G koja je 1996. pjevala za Veliku Britaniju i Jane Comerford koja je 2006. predstavljala Njemačku.

Na ovogodišnjoj Evroviziji učestvuje 40 zemalja zajedno sa Australijom. Svog predstavnika, Srbija će izabrati u subotu, 14. februara između tri kandidata: Alekse Jelić, Danice Krstić i Bojane Stamenov.

NNNN