Netflix kupio hrvatsku TV seriju za emitovanje u 190 zemalja

Showbiz 03. apr 201807:58 > 08:29
N1

Jedna od najkvalitetnijih hrvatskih televizijskih serija svih vremena, "Novine", scenarista Ivice Đikića i režisera Dalibora Matanića, postala je najbolji izvozni proizvod HTV-a u povijesti, piše Novi list

Sjajno obrađena tematika stalne bitke novinara s političko-gospodarskim establišmentom koji nerijetko ima i svoje podzemne ogranke, oduševio je vlasnike kalifornijskog Netflixa, tvrtke specijalizirane za globalnu distribuciju najboljih serija te u nešto manjoj mjeri filmova.

Firma s dvadesetogodišnjim iskustvom u digitalnoj distribuciji materijale ovakve vrste danas plasira po čitavom svijetu. Konkretno, »Novine« su postale dio globalnog paketa u 190 zemalja svijeta! S obzirom da se najčešće koristi podatak kako je danas na svijetu 249 država, jasno je koliki je postao doseg »Novina«. Prezadovoljni su i u producentskoj kući Drugi plan koju vode Nebojša Taraba i Miodrag Sila.

– Prva je to serija na hrvatskom, ali i uopće na nekom slavenskom jeziku koja je na Netflixu, najvećoj i najvažnijoj platformi za streamanje programa na svijetu. Kako bi se mogla distribuirati u sve kutke planeta, »Novine« su morale biti titlovane na mnogim jezicima, uključujuci arapski, kineski… Ono što nas posebno veseli, prva ih je sezona toliko oduševila tako da je unaprijed, na neviđeno, s obzirom da još i nije snimljena do kraja, otkupljena i – druga sezona, istaknuo je Sila za Novi list.

Ono što posebno veseli, autorski dvojac Đikić-Matanić je na ovaj način pokazao kako ne postoji »globalna zavjera« prema malim produkcijama ili državama, već kako je jedino ispravna maksima koja je, kad je Hrvatska u pitanju, itekako poznata kad je primjerice sport u pitanju, kako je za svjetski uspjeh neophodna i presudna jedino – kvaliteta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.