SCENA|Program u NPS povodom rođendana Sulejmana Kupusovića

Showbiz 06. apr 201814:09 > 14:11
Izvor: N1

U Narodnom pozorištu Sarajevo sutra u 13 sati biće upriličen umjetnički program povodom rođendana teatarskog velikana Sulejmana Kupusovića, reditelja koji je svojim umjetničkim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u pozorišnoj umjetnosti.

U Galeriji sjećanja Sulejman Kupusović bit će otvorena izložba, a u redovnom večernjem terminu na sceni Narodnog pozorišta bit će izvedena komedija “Balkanski špijun u Sarajevu”.

“Kod nas je problem što malo znamo o sebi a još manje o BiH, a bez tradicije i kulture mi smo kao drvo bez korijena”, ovim riječima Džemal Šurković objašnjava šta ga je potaklo da napravi Mali muzej BiH u kojem je na 500 metara kvadratnih izložio eksponate i replike koje je godinama skupljao i pravio. Tako u ovom prostoru možete vidjeti repliku stećka iz okoline Stoca, tešku skoro tri tone. Zatim replike Povelja Kulina bana, Sebilja, Latinske ćurprije ispod koje teče voda, bosansku sobu, ali i oko 8 metara visine Bosansko drvo Kotromanić, koje “raste” iz kamena na kojem je uklesan ljiljan. Na ovo drvo je Šurković posebno ponosan.

Donosimo vam i priču kojom se beogradska kulturna javnost bavi već dvije sedmice, a u kojoj glavnu ulogu igra novac. Tačnije, rezultati Konkursa za kulturu grada Beograda za podršku projektima u 2018. godini. Među organizacijama koje su dobile novac, nalazi se značajan broj onih koje su osnovane uoči raspisivanja konursa, a ima i onih koje uopšte nisu registrovane u oblasti kulture.

Dwayne ‘The Rock’ Johnson otkrio je da je u mladosti bio veliki fan popularne igre studija Midway iz 80-tih, u čijoj će ekranizaciji glumiti doktora i stručnjaka za životinje u zoološkom vrtu čiji je zadatak da pazi jedinog preostalog bijelog majmuna na planeti. Kada majmun dođe u kontakt sa nepoznatom materijom počinje nekontrolisano da raste i na kraju da gubi kontrolu. Gorila se oslobađa, a da stvar bude još gora i druge životinje dolaze u kontakt sa materijom, tako da na slobodu izlaze ogormni predatori koji nas vraćaju u vrijeme dinosaurusa.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.