Mare li vlasti za kulturu?

Showbiz 02. jun 201812:12 > 12:13
Izvor: N1

Od novca kojeg dobiju od Kantona Sarajevo, sedam institucija kulutre u BiH, kojima nije riješen pravni status, jedva pokriju osnovne troškove. Kakva je stvarna situacija, najbolje govori činjenica da će neki tek sada primiti platu za februar 2015.godine.

Umjetnička galerija BiH je prije svega muzejska ustanova, jer u svom depou čuva 6.000 dijela neprocjenjive vrijednosti, nacionalnog blaga. Osim nedostatka finansija, ona je jedna od sedam institucija kultura, koja nema riješen pravni status. Od Kantona Sarajevo ova institucija na godišnjem nivou dobije 42 000 KM, što svakako nije dovoljno. “Ukupni godišnji prihod je negdje oko 400 000 KM to je neki minimum da preživimo, da podjelimo plate i da pokrijemo troškove održavanja zgrade i svega ostalog.” – kazao je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH.

U nastavku projekta “Vip Kinoteka”, u Beogradu je, na otvorenom, premijerno prikazana digitalno restaurirana kopija jednog od bisera jugoslovenske kinematografije – film “Lepota poroka” istaknutog crnogorskog reditelja Živka Nikolića. 
Originalna karta šume iz Winnie-the-Pooh dječje priče bit će stavljena na aukciju. Procjenjuje se da bi ova karta mogla dostići cijenu i do 200.000 (američih) dolara. Ilustracija koju je tintom nacrtala E.H. Shepard je 1926. godine predstavlja fikcionalni svijet koji je stvorio A.A. Milne. Karta prikazuje svjetski poznate animirane likove Winnie-the-Pooh, Christopher Robin, Piglet i Eeyore. Mnoge će obradovati činjenica da će se popularni Winnie-the-Pooh vratiti u američka kina u augustu s Disneyovim novim filmom ‘Christopher Robin’. Glavnog lika ovog filma glumit će Ewana McGregora, koji će prikazati sada već odraslog Christophera Robina.