Fonda: Muška moć ranjena, ali nema goreg od ranjene zvijeri

Showbiz 05. mar 201510:50 > 15:13
Izvor: EPA

Američka glumica i aktivistkinja za prava žena Jane Fonda izjavila je da je ustrojstvo muške moći koje je vjekovima dominiralo svetom načeto, "ali da nema ničeg opasnijeg od ranjene zvijeri".

Fonda je u intervjuu za agenciju AP ocijenila da je “najuporniji problem s kojim se čovječanstvo suočava problem patrijarhata”, za koji je još rekla da je dijelom kriv za jačanje terorizma i uništavanje životne sredine.

Patrijarhat je veoma ukorijenjen, što je ženama koje se bore za ravnopravnost otežavalo da ga dovedu u pitanje, ali žene su uspjele da učine prodor.

Muška moć je “sada ranjena, ali nema ničeg opasnijeg od ranjene zvijeri, koja se bori, mlati repom s bodljama, pri čemu mnogo ljudi bude teško ranjeno”, izjavila je Fonda u intervjuu, uoči sastanaka UN na kojima će se sljedeće sedmice procijeniti napredak u ostvarenju ravnopravnosti žena.

“Stalno moramo da podsjećamo koliko još treba da idemo”

Ovaj izazov muškoj moći, dodala je Fonda, nije imao uticaj samo na terorizam i životnu sredinu, nego i na žene koje traže ravnopravnost zato što “ima puno muškaraca koji neće da se zauzmu za to”.

“Tako da stalno moramo da se podsjećamo koliko daleko smo otišli i koliko još moramo da idemo”, rekla je Fonda, koja će 12. marta u sjedištu UN pomoći grupi za prava žena “Jednakost sada” da pokrene kampanju u kojoj će pozvati sve vlade da ponište ili izmijene zakone kojima se diskriminišu žene.

Promjena zakona je “veliki korak naprijed”, ali je za ostvarenje ravnopravnosti potrebno učiniti još mnogo toga, rekla je Fonda i istakla da žena lider mora upravljati “kao žena, a ne kao muškarac u suknji” koja misli da mora da dokaže da nije slaba.

“Njena vrijednost je da svoju ženstvenost ugradi u svoj stil vođstva, a to znači empatiju, saosjećanje i nekoga čija glava i srce nisu razdvojeni”, rekla je Fonda.