Scena: Izložba "Sarajke na platnima bh. slikara"

Showbiz 18. jan 201914:21 > 14:25
N1

U današnjem izdanju Scene donosimo:

Izložbom “Sarajke na platnima bh. slikara”, Muzej Sarajeva obilježava 70 godina od osnivanja. Ovo je prva od aktivnosti muzeja, koji posjeduje preko 1000 umjetničkih dijela. Autorica izložbe Indira Kučuk – Sorguč je odabrala 33 slike od 22 umjetnika, te je kroz ta umjetnička dijela prikazala Sarajke na platnima bh. slikara. Na izložbi su prikazane Sarajke u periodu od 1875. godine, pa sve do danas.

“Vidjećemo dijela Ismeta Mujezinovića, Špire Bocarića, prekrasna dijela Romana Petrovića, vidjećemo savremene autore poput Mersada Berbera.” – kazala je autorica izložbe
Indira Kučuk-Sorguč

Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH prije rata je imalo svoj prostor koji se zvao “Lik”. U tom prostoru su umjetnici mogli prezentovati ali i prodavati svoja djela. Od rata, pa sve do danas, ovi umjetnici su bili zaboravljeni. No, uskoro će ponovo nakon više od 25 godina dobiti svoju galeriju. Inicijativu da se ULUPUBIH-a obezbjedi prostor, u Općini Centar pokrenula je Amra Zulfikarpašić, vijećnica Naše stranke i članica ovog udruženja. Uskoro će na oko 30 kvadratnih metara ovi umjetnici moći izložiti svoje radove.
“Prostor je možda mali ali je događaj ogroman za nas, ali ne samo za nas, nego i za čitavu scenu grada jer će ljudi konačno, mimo 6.aprilske izložbe i individualnih izložbi , imati jedno mjesto gdje će moći da vide ono što umjetnici stvaraju i ono što im zagolica maštu, moćiće i da kupe.” – kazao je član udruženja ULUPUBIH-a Almin Zrno

Prvi projekat u ovoj godini Narodnog pozorišta Tuzla je dječija predstava „Čarobno izletište „ čija je premijera zakazana za večeras, a prva repriza u subotu. Predstava govori o djeci, Eku i Logiji, koji pokušavaju zaštiti malo izletište nadomak grada od zagađenja. Likovi Mrki i Deba žele na izletištu zakopavati sumnjivi otpad ali uz pomoć životinja iz šume, izletnika, dobrih vila, čarobnjaka ali i djece iz publike, to biva zaustavljeno.

Brown Sugar RnB jedna je od najuspješnijih priča u protekloj godini, a svoj prvi veliki event zakazali su za sutra, 19.januara u velikoj sali Doma mladih u Sarajevu, sa početkom u 22 sata. Ovo je prilika da svi ljubitelje R'n'B i hip hop muzike uživaju u najvećim hitovima. Domaćini su DJ-evi Merakoon i Soul. Ulaznice po cijeni od 10km možete kupiti na samom ulazu. Šta vas to sutra očekuje, za Scenu je kazao jedan od domaćina.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.