Reditelj Moore: Slovenci imaju duhovitog lidera

Showbiz 15. apr 201515:35 > 15:59
EPA

Američki reditelj Michael Moore, koji ovih dana u Ljubljani snima kadrove za svoj novi dokumentarac posvećen obrazovanju, pohvalio je smisao za humor slovenskog predsjednika Boruta Pahora koji ga je u srijedu primio u svom uredu, ali i njegovu socijalnu empatiju.

Moore je nakon primanja u predsjedničkom kabinetu novinarima kazao da je Pahor duhovit lider s izrazitim smislom za humor, pa je čak i zlatnoj ribici koju je nazvao “Princeza”, a drži je u manjem bazenu u predsjedničkim odajama, otvorio račun na Twitteru.

Slovenski predsjednik i američki reditelj koji se proslavio svojim dokumentarnim filmovima u kojima jako kritizira neke elemente američkog društva, u prvom redu nejednakost, razgovarali su i o različitostima obrazovnih sistema i perspektivi mladih u SAD-u i u Sloveniji, pri čemu Moore smatra da je situacija u Sloveniji bolja jer
je fakultetsko školovanje u načelu besplatno, dok završeni američki student zbog skupe školarine život počinje s dugom od nekoliko desetaka hiljada dolara.

“Mislim da nije dobra ideja slati u svijet 22-godišnjaka s dugom od 20-30 ili čak 100 hiljada dolara”, kazao je Moore, dodavši da je u vrijeme kad se on školovao bilo drukčije.

Moore je iz razgovora sa slovenskim predsjednikom doznao da je on gledao sve njegove filmove, te da i sam ima jak socijalni osjećaj.

“Sviđa mi se vaš predsjednik, on kao i drugi Slovenci smatra da smo svi na istom i da nas mora voditi misao o zajedničkom dobru, a ne da malobrojni mogu uspjeti, dok se ostali moraju boriti da prežive”, ispričao je Moore svoje dojmove o susretu s predsjednikom Pahorom.

Michael Moore poznat je po filmovima “Bowling for Columbine” (Ludi za oružjem) u kojemu se bavi američkom sklonošću oružju, “Fahrenheit 9/11” u kojemu kritizira politiku Georgea Busha i rat u Iraku te
“Sicko” (Bolesno) u kojemu kritizira američki zdravstveni sustav.