Matematički je analizirao lica kraljica i princeza i odabrao pet najljepših

Showbiz 31. jul 202017:16 > 17:17
Izvor: Torsten BLACKWOOD / AFP

Dr. Julian De Silva, jedan od poznatijih plastičnih kirurga u Velikoj Britaniji, promatrao je koliko se čije lice poklapa sa "zlatnim rezom". Najljepšom je ocijenio princezu Dianu.

Zlatni rez poznat je kao matematičko-strukturalni pojam još iz antike, kada su znanstvenici i umjetnici primijetili da se u prirodi ponavljaju omjeri od otprilike 1,6, odnosno manje prema većem kao veće prema ukupnom.

Koristeći zlatni rez Leonardo da Vinci je nacrtao svog “Vitruvijevog čovjeka”, Baščanska ploča također ima približne omjere zlatnog reza, na ljudskom tijelu prisutni su idealni omjeri 1:1,618033, isto su koristili i antički Grci u svojoj arhitekturi…

Public domain/Wikipedia

Dr. Julian De Silva krenuo je analizirati lica žena iz kraljevskih obitelji kako bi pronašao čija se lica najviše poklapaju s tim idealnim odnosima, donosi Die Presse. Njegova lista pet najljepših ispala je ovako:

1. Princeza Diana

Uspoređujući oblik njenog lica, širinu nosa, čela i obrva, plastični kirurg došao je do rezultata od 89,05 posto poklapanja pokojne bivše supruge princa Charlesa s idealno raspoređenim odnosima crta i oblika lica. Kod nje su, zaključio je, najviše odudarali brada i tanke usne.

2. Kraljica Rania od Jordana

Mangel Ndan / AFP

 Kod nje je De Silva došao do podudarnosti od 88,9 posto podudarnosti ravnomjerno raspoređene po svim elementima lica.

3. Grace Kelly od Monaca

Pierre Tourigny 7 Flickr / CC BY 2.0

Za nju je De Silva zaključio da su joj položaj očiju i usne praktično savršene, čak 99,8 posto, ali kad je u obzir uzeo odnos i s bradom, došao je do 88,8 posto.

4. Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa

REUTERS/Cathal McNaughton

Njen nos stručnjak za estetsku kirurgiju ocijenio je skoro savršenim, ocijenio ga je sa 98,5 posto. Sveukupno je došao do 87,4 posto podudarnosti njenog lica s matematičkim idealom

5. Catherine Elizabeth Middleton, vojvotkinja od Cambridgea

Eddie Mulholland/Pool via REUTERS

Podudarnost njenog lica s idealnim modelom De Silva je izračunao da iznosi 86,8 posto. Kod nje je zaključio da su joj aduti razmak između očiju, te udaljenosti između nosa i usana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad