Bjork objavila prvi virtuelni album na svijetu

Showbiz 07. jun 201612:26 > 12:27
AFP

Islandska umjetnica Bjork (Björk) objavila je prvi muzički album-performans u virtuelnoj realnosti na sistemu Vive i ponudila publici jedinstveni doživljaj u sklopu svoje osamnaestomjesečne svjetske turneje „Bjork Digital“.

Turneja je započela proteklog vikenda na „Vivid“ festivalu u Sydneyju i nastaviće se u brojnim svjetskim metropolama. Ovaj ekskluzivan događaj bio je jedna od prvih formi fuzije svjetova virtuelne realnosti i muzike ikada, kojom je fanovima pružena mogućnost da urone u čitav svijet nevjerovatnih i neobičnih instalacija u virtuelnoj realnosti.

Otvaranje ekskluzivnog događaja u Sydneyju obilježio je nastup muzičke i performans umjetnice Bjork u ulozi DJ-ja, dok su vlasnici karata dobijali i VIP pristup „VR Album Exhibition-u“ u večernjim satima.

Svjetska premijera numere „Notget“ u virtuelnoj realnosti kombinuje 3D skenove visoke rezolucije, holostudio na mjestu događaja, hvatanje pokreta i videogrammetriju u spoju sa specijalnim dizajnom prostiranja zvuka u realnom vremenu koji prosto uvlači korisnika u Bjork performans. Svi ovi digitalni resursi izmiješani su tako da stvaraju specifičnu digitalnu formu čestica, koja se neprestano razvija i mijenja uz svjetlo i zvuk koji ispunjavaju prostor oko korisnika. Vive i njegovi VR senzori za praćenje pokreta u prostoriji omogućili su timu profesionalaca da kreira dio performansa koji reaguje i ostvaruje duboku vezu sa korisnicima.

Bjork Digital je VR sadržaj sa utkanim doživljajem, koji odlikuju predivni renderi vizuelnih kreacija nastalih u saradnji muzičke umjetnice Bjork sa brojnim slavnim režiserima među kojima su Andrew Huang i Jesse Kanda, Warren Du Preez i Nick Tornton Jones. Svaki od njih doprinio je Bjork instalacijama u stvarnom i virtuelnom svijetu:

Stonemilker – režirao Andrew Thomas Huang

Black Lake – režirao Andrew Thomas Huang

Mouth Mantra – režirao Jesse Kanda

Više informacija o Vivid festivalu i Bjork performansu u Sydneyju možete pronaći OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.