Bh. muzički vremeplov: Od porodice Gegaj do Adija Lukovca

Showbiz 18. okt 202213:03
N1

Nakon rata u Bosni i Hercegovini pojavilo se mnošto pjevača koji trideset godina poslije ili se ne bave više muzikom ili su nažalost preminuli. Njihove pjesme i stihovi ostali su zapamćeni i poslije toliko vremena.

Teško je danas zamisliti da muziku slušate isključivo preko kasete, radiostanice ili TV prijemnika kao što je to bio slučaj nakon rata u Bosni i Hercegovini. U to vrijeme na javnoj sceni prodefilovali su mnogi muzičari.

Javnosti najpoznatiji je bio boy bend Seven up, kojeg su mnogi zvali bh. verzijom popularnog američkog sastava Backstreet Boysa, koji su bili najpoznatiji u sastavu Gordan-Gogi Radić, Nedim Zgodić, Elvir Hadžijamaković – Lilo, Damir Pašić – Dadi i Fuad Backović.

N1 okupio Seven up: Deen otkrio uslov za povratak u Sarajevo

Grupa je prestala da postoji kada je Backović pod umjetničkim imenom Deen započeo samostalnu karijeru i javnosti ostao najupečatljiviji kao predstavnik BiH na Eurosongu sa pjesmom “In the Disco”. Deen koji je zbog svoje pojave i muzičko-scenskog nastupa bio itekako u žiži interesovanja, otišao je iz BiH i sada u SAD-u sa svojim partnerom dizajnira torbice.

U to vrijeme su postojale i poznate ženske muzičke grupe. U javnosti su ostale najpoznatije “Grupa If” i “Erato”.

U “Grupi If” karijeru je počela Selma Bajrami koja je bila i prepoznatljivo lice ovog sastava dok su “Erato” činile Dalal Midhat i Aida Jašarević. Bajrami je nastavila samostalnu karijeru kao i Midhat dok je Jašarević postala privatna poduzetnica.

Iako su gore pomenuti javnosti itekako poznati, postoje izvođači koji su svojevremeno bili medijski eksponirani, a kojih se trenutno mnogi i ne sjećaju. Azra Hasanović je poslije rata javnost zabavljala sithovima “Babo, bakuka, ne skidaj ga s oluka” i “O, Mustafa, o Mustafa ako slupaš motor ostavljam te ja”.

Tu je i Edwin Po poznat po pjesmi “Ljubit ću noćas” koji je svojom fizurom, ali i spotom za tu pjesmu pod rediteljskom palicom poznatog srbijanskog režisera Dejana Milićevića, svojevremeno punio novinske stupce i intrigirao javnost. Danas i za Po i Hasanović zna se da su daleko od svjetala reflektora.

SMS, odnosno Samir Mujagić, je iza sebe ostavio mnoštvo pjesama koje se i danas pjevaju i rado slušaju, ali i on više nije medijski eksponiran.

No, i pored svih nabrojanih, muzičku porodicu Gegaj teško ko može zaboraviti. Hajrija, Izoni i Ado Gegaj su u samostalnim karijerama iza sebe ostavili pjesme koje svojim tekstovima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Tako je Hajrija pjevala “Ja djevojka, on oženjen majko”, Izoni “Hej ba, šta ima ba, đes ba Sarajlija” dok vrhunac dolazi od Ade Gegaja koji je opjevao broj telefona “225883”.

Ado Gegaj je sa porodicom u Austriji gdje je ugostio ekipu Nove BH u pokrajini Koruška. Prilog pogledajte ovdje.

Pjevačice poput Amele Šehović, su se porodično skrasile. Ona je u braku sa aktuelnim direktorom Obavještano-sigurnosne agencije BiH Osmanom Mehmedagićem dok je pjevačica Sanela Sijerčić karijeru nastavila kao službenica u telekom operateru.

Selma Muhedinović nakon muzičke karijere i stihova “Aladine” i “Šta da radim s tobom ja”, sreću je našla u jogi i ulozi supruge Harisa Silajdžića, poznatog bh. političara.

Selma Muhedinović progovorila o suprugu Harisu Silajdžiću

Neke pjevačice poput Alme Čardžić nakon muzičke karijere svoj put nastavile su u politici, no međutim Čardžić se i sa tog polja povukla i 2020. godine je izdala pjesmu “Pozivnica”.

Alma Čardžić: Bila sam u ilegali

U političkom svijetu kao državna službenica svoju profesiju nastavila je i nekadašnja predstavnica naše zemlje na Eurosongu, Mia Martina Barbarić koja u žižu javnosti dospijeva kada je Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru gdje se Barbarić pojavljuje u ulozi voditeljce.

U moru pjevača ne treba zaboraviti ni Ninu Pršeša koji je nakon muzičke karijere svoj pečat ostavio kao dizajner logotipa Islamske zajednice u BiH.

Neke poput Amira Karahasanovića, kojeg svi znaju kao Sarr E Roma, naslijedila je kćerka Rialda koja svoju muzičku karijeru gradi u Beogradu.

Nažalost, ima i onih koji nisu više sa nama. Pjevačica Azra Kolaković poznatija kao Donna Ares, iza sebe je ostavila pregršt hitova kao i pjevač Fadil Toskić. Sa nama više nije ni poznati Adi Lukovac koji je stradao u saobraćajnoj nesreći u Blažuju kod Sarajeva.

Sve gore navedeno ukazuje da smo, u proteklih trideset godina, imali mnoštvo zanimljivih muzičara, odnosno, pjevača koji su uveseljavali široke narodne mase.

Trenutno, naša muzička i javna scena nije toliko aktivna kao što je bila ranije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad