Depeche Mode objavio novi album: Mračan, ali ne i depresivan

Tanjug/Britta Pedersen/dpa via AP

Britanski synth pop bend "Depeche Mode" objavio je novi, 15. studijski album "Memento Mori", čiji je naslov izabran još prije smrti jednog od osnivača grupe, klavijaturiste Andyija Fletchera.

Naziv albuma je kao predskazanje koje se dogodilo bendu Joy Division, jer je taj bend izdao drugi i posljednji album “Closer” (1980) sa fotografijama pogrebnih statua. Te fotografije je izabrao lider i pevač benda Ian Curtis prije samoubistva.

“Fletcherova smrt je na neki način samo potvrdila da album treba tako da se zove. Iako smo mislili da je to dobar naslov, sada smatramo da je pošteno tako ga nazvati”, rekao je gitarista Martin Gore.

Fletcher, ili Fletch kako su ga zvali, umro je sa 60 godina u maju 2022. od rijetke vaskularne bolesti. Iako ga neki smatraju sekundarnim muzičarem u bendu, on je bio veza izmeđa dvojice lidera benda – Gorea i pjevača Davea Gahana, koji nisu nikad bili “najveći prijatelji na svijetu”.

“Fletch je bio onaj koji je dolazio da mi kaže ‘Martin ne želi da se uradi ovo ili ono’. Sad više nije među nama, tako da Martin i ja moramo razgovarati”, rekao je Gahan nedavno francuskim medijima.

Pjevač je dodao da je prilikom snimanja albuma Martin rekao da ima utisak da je “pronašao starog brata kojeg je izgubio iz vida”.

“Morali smo ponovo da komuniciramo i to je obilježilo album”, dodao je Gahan.

Na albumu ima 12 pjesama među kojima “My favourite stranger” na kojoj je učestvovao lider benda Psychedelic Furs, Richard Butler. Album se završava pjesmom “Speak to me” čiji je Gahan autor.

Pjesma koja je očigledno posvećena Fletcheru je “Ghosts again”.

Album ima mračne tekstove, ali nije depresivan.

“Naslov albuma izgleda veoma morbidno, ali ga možemo vidjeti i na veoma pozitivan način, u smislu – uživajmo u svakom danu u najvećoj mjeri”, dodao je Gore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad