Elton John održao posljednji koncert na američkoj turneji

Showbiz 21. nov 202217:17 0 komentara
REUTERS

Elton John održao je spektakularan koncert u Los Angelesu zaključivši svoju američku oproštajnu turneju u gradu u kojem je davne 1970. u noćnom klubu Troubadour započeo karijeru koja je potrajala pola stoljeća.

Na golemom bejzbolskom stadionu Dodgersa, na kojem je 1975. godine održao dva koncerta za pamćenje, Elton John je priredio posebnu i dirljivu večer.

“Kao što znate, prestajem s turnejama i bit će ovo moj posljednji koncert u Americi i Kanadi”, rekao je pjevač prije nego što se popeo na scenu sa suprugom Davidom Furnishem i dvojicom sinova, s kojima želi provoditi više vremena. Britanska megazvijezda ima poseban odnos s Los Angelesom i podsjeća da je prije postala slavna i priznata u Americi nego u Velikoj Britaniji.

REUTERS

Na sceni su mu se pridružile pjevačice Dua Lipa, Kiki Dee i Brandi Carlile za duete “Cold Heart”, “Don't Go Breaking My Heart” i “Don't Let the Sun Go Down on Me”.

Među ostalim gostima su bili pjevači Paul McCartney, Mick Jagger i Joni Mitchell, Johnov dugogodišnji saradnik i tekstopisac Bernie Taupin i glumac Taron Egerton, koji je glumio pjevača u filmu “Rocketman” iz 2019.

Oproštajnu turneju započeo 2018.

Elton John je oproštajnu turneju “Farewell Yellow Brick Road” započeo 2018. godine, predvidjevši više od 300 koncerata širom svijeta u tri godine, no prekinula ju je pandemija koronavirusa pa ju je nastavio 2022.

Pjevač, širokoj publici možda najpoznatiji po pjesmi “Candle in the Wind”, nanizao je mnogo hitova, uključujući “Tiny Dancer”, “Your Song”, “Crocodile Rock” i “Goodbye Yellow Brick Road”.

Osvojio je čak šest nagrada Grammy i Legend Award, a upisan je u Kuću slavnih Rock & Rolla i Kuću slavnih kompozitora. Na stadion Dodgersa stigao je u šljokičastom ogrtaču i s bejzbolskom kapom te je poručio publici: “Budite blagi i nježni jedni prema drugima. Zbogom!” Potom je otpjevao Goodbye Yellow Brick Road.

Elton John u januaru putuje u Australiju na drugi dio turneje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad