Filmovi na programu SFF-a: Evo šta možete pogledati drugi dan festivala

Anadolija

Tokom najznačajnije filmske smotre u Jugoistočnoj Evropi, narednih osam dana bit će prikazano 235 filmova iz 59 zemalja u 18 programa. Program 29. Sarajevo film festivala donosi 49 filmova u konkurenciji i čak 22 svjetske premijere. U nastavku donosimo pregled filmova koji su sutra na programu SFF-a.

Drugog dana festivala publika će u Narodnom pozorištu Sarajevo u 9:30 te u 19 sati u okviru Takmičarskog programa moći pogledati film “Izgubljena zemlja”. U Ljetnom kinu Coca-Cola u 20:30 bit će prikazan film “Opalo lišće” u okviru programa Open Air, dok je u Ljetnom kinu Mostar ovaj film na repertoaru od 21:30, a u Bingo Ljetnom kinu u Tuzli u 20:30 sati.

“Opalo lišće” priča je o dvoje usamljenih ljudi koji se slučajno sreću jedne noći u Helsinkiju i pokušaju pronaći svoju prvu, jedinu i vječitu ljubav. Ostvarivanje tog časnog cilja otežava činjenica da je muškarac alkoholičar, ali i izgubljeni telefonski brojevi, to što zaboravljaju kako se ono drugo zove i gdje živi te generalna sklonost života da pred ljude koji traže sreću stavlja prepreke. Ova nježna tragikomedija, za koju se ranije vjerovalo da je izgubljena, četvrti je nastavak trilogije reditelja Akija Kaurismäkija “Radnička klasa”.

U 21 sat u okviru programa Summer Screen publika ima priliku pogledati japanski film “Savršeni dani” reditelja Wima Wendersa koji govori o životu čistača toaleta u Tokiju.

U programu “30 godina od Prvog ratnog kina Apollo” u 21:30 sati na Otvorenoj sceni Obala bit će prikazan filmski klasik iz 1992. godine, “Sirove strasti”.

U okviru programa Open Air u Ljetnom kinu Stari Grad u 20 sati i 45 minuta bit će prikazan film Vanje Juranić – “Samo kad se smijem”. Film govori o naizgled idiličnom braku Tine koja živi u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane zarađuje za porodicu. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

U ljetnim kinima Novo Sarajevo i Ilidža od 21 sat na repertoaru je film “Poljubite budućnost” u režiji Nenada Čičina-Šaina, dok će u Kinu Novi Grad u 18 sati u okviru Dječijeg programa biti prikazan film” Vrijeme je za odlazak”.

U isto vrijeme će u Cineplexxu Plaza Mostar u okviru programa BH Film biti prikazan “Najsretniji čovjek na svijetu”, čiju režiju potpisuje Teona Strugar Mitevska, koja sa bh. scenearistkinjom Elmom Tataragić potpisuje i scenarij.

Sarajevo Film Festival traje do 18. augusta, a kompletan program festivala možete pronaći na zvaničnoj web-stranici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad